Effects of methylphenidate on the onset of puberty and reproductive system in male and female rat models
Metilfenidat'ın erkek ve dişi sıçan modellerinde püberte başlangıcı ve üreme fonksiyonları üzerine etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 713341
  2. Yazar: FIRAS KHOUBBIEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet hormonları, Metilfenidat, Over, Püberte, Testis, Methylphenidate, Ovary, Puberty, Sex hormones, Testes
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Metilfenidat (MPH), dopamin ve noradrenalinin geri alımını bloke eden bir merkezi sinir sistemi uyarıcısıdır. Çocuklarda ve ergenlerde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) tedavi etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, MPH'nin kronik uygulamasının hem erkek hem de dişi sıçanlarda üreme işlevleri üzerindeki etkisini ve bu etkilerin tersine çevrilebilirliğini araştırmayı amaçlamıştır. Her iki cinsiyetten Sprague Dawley sıçanlarına postnatal gün (PNG) 21'den PNG 60'a ve PNG 21'den PNG 90'a kadar oral gavaj yoluyla 5 mg/kg MPH veya fizyolojik salin uygulandı. Ayrıca, PNG 60'tan PNG 90'a kadar MPH uygulamasının kesildiği (derlenme grubu) birer grup da dahil edildi. Çalışmanın sonunda, MPH uygulanan erkek modellerde az ama anlamlı olarak erken püberte, testosteron seviyelerinde hafif düşüş ve derlenme grubunda tekrar artış gözlemlendi. Histolojik bulgular ise MPH uygulanan gruplarda testislerde seminifer tübül dejenerasyonu gösterdi. MPH uygulanan gruplarda Leydig ve Sertoli hücreleri etkilenmişken ve derlenme grubunda tüm etkiler düzelmiştir. Dişi hayvanlarda ise püberte başlangıcı anlamlı şekilde gecikmiştir. MPH uygulanan grupta estradiol seviyeleri kontrol grubuna göre PNG 90'da düşmüşken, derlenme grubunda luteinleştirici hormon seviyelerinde bir artış tespit edilmiştir. MPH uygulanan grupların yumurtalıklarının bazal membranında morfolojik bozulma olduğu gözlemlenirken, daha fazla atretik folikül tespit edilmiş ve bu bulgular derlenme grubu hayvanların yumurtalıklarında düzelmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, MPH'nin hem erkek hem de dişi sıçanlarda üreme fonksiyonlarını etkileyebileceğini ve bu etkilerin tersine çevrilebilir olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Methylphenidate (MPH) is a central nervous system stimulant, which blocks the reuptake of dopamine and noradrenaline. It is widely used to treat attention deficient hyperactivity disorder (ADHD) in children and adolescents. This study aimed to investigate the effect of chronic administration of MPH on reproductive functions in both male and female rats and the reversibility of those effects. Sprague Dawley rats from both sexes were administered with 5 mg/kg of MPH or physiological saline via oral gavage from postnatal day (PND) 21 to PND 60 and from PND 21 to PND 90. In addition, recovery groups from both sexes in which stopped receiving MPH from PND 60 to PND 90 were included. In the end of the study, the results showed slightly but significantly early puberty in male models, slight decrease in testosterone levels in treated groups to increase again in the recovery group. The histological findings showed seminiferous tubule degeneration in the testes in MPH-treated groups. Leydig and Sertoli cells were affected in the MPH-treated groups, and all the findings were improved in the recovery group. In female animals, a significant delay in puberty onset was observed. Estradiol levels were decreased in MPH-treated group up to PND 90 compared to control group and a surge in luteinizing hormone levels was detected in recovery group. Histological findings showed morphological deterioration in the basement membrane of the ovaries of MPH-treated groups, more atretic follicles were detected and these findings were improved in the ovaries of recovery group. This study demonstrates that MPH could affect the reproductive functions in both male and female rats and those effects are transient.