Kişilik bozukluklarının kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki açısından incelenmesi
Examination of personality disorders in terms of selfobject needs, defense mechanisms and interpersonal relationship
  1. Tez No: 713353
  2. Yazar: NURAN BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliknesnesi ihtiyaçları, kişilerarası ilişki boyutları, kişilik bozuklukları, savunma mekanizmaları, Defense mechanisms, dimensions of interpersonal relationships, selfobject needs, personality disorders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: Bu çalışmada kişilik bozukluklarının kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ikinci amacı ise kişilik bozukluklarının kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki tarafından ne düzeyde yordandığını belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Coolidge Eksen II Envanteri Kısa Form, Kendiliknesnesi İhtiyaçları Envateri, Savunma Biçimleri Testi ve Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler Eylül-2020 ve Kasım-2020 tarihleri arasında kartopu örneklem yöntemi ile randomizasyon sağlanarak 18-69 yaş aralığında yer alan 403 kişiden oluşan toplum örnekleminden toplanmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri olan kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları, kişilerarası ilişki ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı yöntemi; kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki boyutlarının kişilik bozukluklarını yordayıcı etkiye sahip olup olmadığını belirlemek için Çoklu Regresyon Analizi ve sosyo-demografik değişkenlere göre kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları, kişilerarası ilişki ve kişilik bozukluklarının farklılaşıp farklılaşmadığını saptamak amacıyla Bağımsız Gruplar t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada araştırılan değişkenler arasında değişen seviye ve yönlerde korelasyon olduğu; belirli kendiliknesnesi ihtiyaçları, savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki boyutlarının belirli kişilik bozukluklarını yordadığı ve demografik değişkenlere göre sürekli değişkenlerin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada kişilik bozuklukları, aynalanma-idealizasyon-ikizliğe yaklaşma ve idealizasyon-ikizlikten kaçınma ihtiyaçları, immatür, nevrotik savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki değişkenlerinin birbirleriyle ilişkili olduğu ve aynalanma-idealizasyon-ikizliğe yaklaşma ve idealizasyon-ikizlikten kaçınma ihtiyaçları, immatür savunma mekanizmaları ve kişilerarası ilişki değişkenlerinin kişilik bozukluklarını yordadığı tespit edilmiştir. Ayrıca genç ve bekar olma, psikolojik yardım alma ve yardıma ihtiyaç duymanın kişilik bozuklukları için risk faktörleri olabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Present study, it was aimed to examine the relationship of personality disorders with selfobject needs, defense mechanisms and interpersonal relationships. Secondary aim of this study was to determine to what extent personality disorders are predicted by selfobject needs, defense mechanisms and interpersonal relationships. Materials and Methods: The research data were collected using Demographic Information Form, Coolidge Axis II Inventory Short Form, Selfobject Needs Inventory, Defense Style Questionnaire and Interpersonal Relationships Scale. The research data were collected from a sample of 402 people between the ages of 18-69 by randomization with snowball sampling method between September 2020 and November 2020. Pearson's Product Moments Correlation Coefficient Calculator was used in order to determine the relationship between selfobject needs, defense mechanisms, interpersonal relationships and personality disorders, which are the continuous variables of the research. Multiple Regression Analysis was used in order to determine whether selfobject needs, defense mechanisms and dimensions of interpersonal relationships have a predictive effect on personality disorders or not. Independent Samples t-Test, One-way ANOVA, Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test were applied in order to determine whether selfobject needs, defense mechanisms, interpersonal relationships and personality disorders differ according to socio-economic variables or not. Results: The research has shown that there was a correlation between the variables at varying levels and directions; certain selfobject needs, defense mechanisms and dimensions of interpersonal relationships were predictive of personality disorders and continuous variables of the study differed significantly according to demographic variables. Conclusion: As a result of the study, it was determined that personality disorders, approach orientation towards mirroring-idealization-twinship and avoidance orientation towards idealization-twinship, immature, neurotic defense mechanisms and interpersonal relationship dimensions are related to each other and this variables were determined to predict personality disorders. Additionally, it is determined that being young and single, receiving or needing psychological help considered as a risk factors for personality disorders.