Nurhak Alevi-Bektaşi Türkmen folkloru (Derleme, inceleme metni)
Nurhak Alevi-Bektashi Turkmen folklore
  1. Tez No: 713585
  2. Yazar: SONGÜL CÜCÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Alevi, Bektaşi, Türkmen, Halkbilimi, Halk Edebiyatı, Kültür
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Halk bilimi dalında derleme, toplumların maddi ve manevi kültürünü, inancını, edebiyatını kayda geçirilmesinde kullanılan önemli bir tekniktir. Bu çalışmada, Nurhak Alevi-Bektaşi Türkmen halkının kültürü ve edebiyatı derlenip, incelenmiştir. Teknolojinin gelişmesi, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, kırsal kesimden şehre göçün artması, sosyal ve ekonomik gelişmeler geleneksel yapının kaybolmasına sebeb olmuştur. Yazılı kaynaklarda yer almayan ancak halk arasında söz yoluyla nesilden nesile aktarılan kültür ananelerinin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için derlenerek kayda geçirilmesi ciddi anlamda önem arz etmektedir. Nurak Alevi-Bektaşi halkının kültürel mirası tamamen yok olmadan yapılan bu çalışma ile halk edebiyatı ve halk kültürünün toplanması bakımından hem de bölgedeki Alevi-Bektaşi Türkmen halkının geçmişine ışık tutması bakımından faydalıdır. Bağlam merkezli olan bu çalışma, derleme yönteminin kuralları, sınıflamaları ve sınırlamalarının rehberliğinde Nurhak Alevi-Bektaşi Türkmen halkının kaynak kişileriyle yüz yüze görüşme yapılarak, gözlem ve örnek olay tekniklerinden de yararlanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Compilation in folklore, it is an important technique used to record the material and spiritual cultüre, belief, literature of societies In this study, the culture and literature of the Nurhak Alevi-Bektashi Turkmen people were compiled and examined. The development of technology, the widespread use of mass media, the increase in migration from rural areas to the cities, and social and economic developments have caused the traditional structure to disappear. It is of great importance to compile and record the cultural traditions that are not included in the written sources but transferred from generation to generation by word of mouth. This studey, which was carried out without completelt destroying the cultural heritage of the Nurhak Alevi-Bektashi people, is benefical in terms of collecting folk literature and folk culture and shedding light on the past of the Alevi-Bektashi Turkmen People in the region. This context-centered study was prepared by making face-to-face interviews with the resource persons of the Nurhak Alevi Bektashi Turkmen People, using observation and case study techniques, under the guidance of the rules, classifications and limitations of the compilation method. Keywods: Alevi, Bektashi, Turkmen, Folklore, Folk Literature, Culture.