İdiyopatik pulmoner fibrozis ve kronik hipersensitivite pnömonisinin ayırıcı tanısında nötrofil-lenfosit oranı ve platelet-lenfosit oranının kullanılması
Using the neutrophil-lymphocyte ratio and platelet-lymphocyte ratio in the differential diagnosis of idiopatic pulmonary fibrosis and chronic hypersensitivity pneumonia
- Tez No: 713615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLRÜ POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: idiyopatik pulmoner fibrozis, kronik hipersensitivite pnömonisi, nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç : İdiyopatik pulmoner fibrozis(İPF) ve kronik hipersensitivite pnömonisi(KHP) benzer klinik ve radyolojik görünüme sahip olabilen ancak tedavi ve prognozundaki farklılıklardan dolayı birbirinden ayırt edilmesi gerekli interstisiyel akciğer hastalıklarıdır. Ayırıcı tanıda günümüzde kabul edilebilir bir biyobelirteç bulunmamaktadır.Bu çalışmada; periferik kandan basit, maliyet etkin, çoğu merkezde çalışılan ve hızlı sonuçlanan tam kan sayımı testinten türetilen inflamasyon belirteçleri olan nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı (PLR)'nin iki hastalığın ayırıcı tanısındaki rolü araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem :SBÜ İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesinin poliklinik ve yataklı servislerinde tanı alan İPF ve KHP hastaları retrospektif olarak incelenmiştir.Grupların tam kan sayımları, NLR ve PLR değerleri, demografik verileri, semptomları, solunum fonksiyon testleri, diffüzyon kapasiteleri, radyolojik paternleri ve bronkoalveoler lavage(BAL) bulguları karşılaştırılmıştır. Bulgular : 94 İPF tanılı hastanın %80.9'u erkek, %19.1'i kadın ve ortanca yaş 68 (49-80)'dir. 63 KHP tanılı hastaların %52.4'ü erkek, %47.6'sı kadın ve ortanca yaş 67 (42-88)'dir. Tamamen sağlıklı bireylerden oluşan 94 kişilik kontrol grubunun%50'si erkek, %50'si kadın ve ortanca yaş 53.5 (41-69)'tir. Üç grubun karşılaştırılmasında cinsiyet İPF grubunda erkek çoğunluktadır(p=0.000). Her iki hastalık grubunun ortanca yaşları benzerdir.Sigara kullanımı İPF'de %71.3 , KHP'de %54 olup fark yoktur.KHP'li hastalarda maruziyet öyküsü 60 hastada (%95.2) belirtilmiş olup tüm maruziyetlerin %61.9'unu kuş antijeni oluşturmaktadır.İPF tam kan sayımında lökosit 8.84±2.20x10.3/uL, nötrofil 5.20 (2.50-12.00)x10.3/uL, lenfosit 2.10 (0.80-4.70) x10.3/uL, platelet 260.00 (91.00-640.00) x10.3/uL, NLR 2.58 (0.89-10.00), PLR 118.85 (43.33-432.73)'tir. KHP grubunda lökosit 8.86 ±2.12x10.3/uL, nötrofil 5.10 (2.20-10.10)x10.3/uL, lenfosit 2.20 (0.50-4.50) x10.3/uL, platelet 266.00 (125,00-567,00) x10.3/uL, NLR 2.53 (0.93-17.80), PLR 120 (37.88-465.83) olup her iki hastalık grubunun karşılaştırılmasında anlamlı fark yoktur. Sedimentasyon İPF'de 9.39 ±5.38mm/saat, KHP'de 13.88±8.91 mm/saatolarak anlamlı fark vardır(p=0.006). Kontrol grubunda lökosit 7.20 ±1.34 x10.3/uL, nötrofil 3.90 (1.90-6.90) x10.3/uL, lenfosit 2.40 (1.20-3.60) x10.3/uL, NLR 1.67 (0.69-3.83), PLR 115.23 (50.83-233.33) bulunmuştur. NLR hastalık gruplarında sağlıklı bireylere göre yüksektir (p=0.000). PLR değerinde ise üç grup arasında fark saptanmamıştır. Sonuç :NLR ve PLR değerlerinin her iki hastalığın ayırıcı tanısında rolü olmadığı sonucuna varılmıştır ve ayırıcı tanıda halen etkin biyobelirteçler olmayıp bu konuda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:Idiopathic pulmonary fibrosis(IPF) and chronic hypersensitivity pneumonitis(CHP) are interstitial lung diseases that may have similar clinical and radiological appearances, but should be differentiated from each other due to differences in treatment and prognosis. Currently, there is no acceptable biomarker in the differential diagnosis. In this study, we aimed to study,the role of neutrophile/lymphocyte ratio(NLR) and platelet/lymphocyte ratio(PLR), which are inflammation markers derived from a simple, cost-effective, complete blood count test from peripheral blood, studied in most centers and with rapid results, in the differential diagnosis of the two diseases was investigated. Materials and Methods:IPF and CHP patients diagnosed in the outpatient clinic and inpatient services of SBU Izmir Dr Suat Seren Chest Diseases and Surgery Training and Research Hospital were retrospectively analyzed. Complete blood counts, NLR and PLR values, demographic data, symptoms, pulmonary function tests, diffusion capacities, radiological patterns and bronchoalveolar lavage(BAL) findings of the groups were compared. Results :It was studied in 94 patients with a diagnosis of IPF. Of 94 patients with the diagnosis of IPF, 80.9% were men, 19.1% were women, and the median age was 68 (49-80).It was studied in 63 patients with a diagnosis of CHP.Of 63 patients with the diagnosis of, 52.4% were male, 47.6% were female, and the median age was 67 (42-88). The control group of 94 people, consisting of completely healthy individuals, was 50% male, 50% female, and the median age was 53.5 (41-69). In the comparison of the three groups, the gender was male majority in the IPF group (p=0.000). The median age of both disease groups was similar.Smoking was present in 71.3% ofIPF patients and 54% in CHP patients, and there was no difference.Exposure history was reported in 60 patients (95.2%) of CHP group and bird antigen accounted for 61.9% of all exposures.In IPF group, leukocyte was 8.84±2.20 x10.3/uL, neutrophil 5.20 (2.50-12.00) x10.3/uL, lymphocyte 2.10 (0.80-4.70) x10.3/uL, platelet 260.00 (91.00-640.00) x10.3 /uL and NLR 2.58 (0.89-10.00), PLR 118.85 (43.33-432.73). In the CHP group, leukocytes was 8.86 ±2.12 x10.3/uL, neutrophils 5.10 (2.20-10.10) x10.3/uL, lymphocytes 2.20 (0.50-4.50) x10.3/uL, platelets 266.00 (125.00-567.00) x10 .3/uL, NLR 2.53 (0.93-17.80), PLR 120 (37.88-465.83), there is no significant difference in the comparison of both disease groups. There was a significant difference in sedimentation as 9.39 ±5.38 mm/hr in IPF and 13.88 ±8.91 mm/hr in KHP (p=0.006). In the control group, leukocytes was 7.20 ±1.34 x10.3/uL, neutrophils 3.90 (1.90-6.90) x10.3/uL, lymphocytes 2.40 (1.20-3.60) x10.3/uL, NLR 1.67 (0.69-3.83), PLR 115.23 (50.83) -233.33). NLR was higher in disease groups compared to healthy individuals (p=0.000). There was no difference in PLR value between the three groups. Conclusion: It was concluded that NLR and PLR values do not have a role in the differential diagnosis of both diseases, and there are still no effective biomarkers in the differential diagnosis, and future studies are needed . Keywords :idiopathic pulmonary fibrosis, chronic hypersensitivity pneumonitis, neutrophil lymphocyte ratio, platelet lymphocyte ratio