Örgütsel bağlılık ile doğrusal ilişkinin sanayiye yansımaları: Ağır sanayi sektöründeki firmalar üzerine bir araştırma
Reflections of employer brand's linear relationship with organizational loyalty on the private sector: A research on the companies manufacturing on heavy industry
  1. Tez No: 713626
  2. Yazar: MİNE TANERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖKALİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: marka, işveren markası, çalışan, işveren, brand, employer brand, employee, employer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde üretim ve hizmet sektöründe artan iş kolları insanlara çeşitli iş fırsatları yaratmıştır. Bu durum çalışan ve işverenleri marka olgusuna yönlendirirken son dönem örgütlerde işveren markası ve çalışan memnuniyeti kavramlarını daha önemli hale getirmiştir. Tüketici ve çalışanların gözünde değer oluşturmak, firmaların rekabet üstünlüğü yaratması açısından da önem taşımaktadır. Bu değeri oluşturmak için firmanın“marka”olgusunu yaratması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, İzmir Atatürk Sanayi Bölgesi'nde (AOSB) bulunan üretim işletmelerinin marka çalışmalarının çalışan memnuniyeti üzerindeki etkilerini tespit edebilmektir. Bu amaçla AOSB'de bulunan ve ağır sanayi sektöründe farklı alanlarda üretim yapan 150 üretim çalışanı örneklem olarak belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan veri toplama tekniği ankettir. Bu bağlamda, 56 soruluk anket formu geliştirilmiştir. Ankette yer alan sorular 5'li Likert tekniğine göre ve çoktan seçmeli olarak hazırlanmıştır. Araştırma sonucuna göre markayı sektörde ilk sırada konumlandıranların çalışan memnuniyeti en üst düzeyde, sonrasında ise orta sırada konumlandıranlar gelmektedir. İşletmenin uluslararası pazarda markayı konumlandırmasına göre çalışan memnuniyeti değerlendirildiğinde; gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
Today, increasing business lines in the production and service sector have created various job opportunities for people. This situation has made the concepts of employer brand and employee satisfaction more important in recent organizations while directing employees and employers to the phenomenon of“brand”. Creating value in the eyes of consumers and employees is also important for companies to create competitive advantage. In order to create this value, the enterprise needs to create the phenomenon of“brand”. The aim of this study is to determine the effects of employee's brand studies of production enterprises located in Ataturk Industrial Zone (AOSB) on employee satisfaction. For this purpose, 150 production employees in the AOSB were selected as a sample. The data collection technique used in the study is a questionnaire. In this regard, a 56-question questionnaire was developed.The questions in the questionnaire are based on the 5-point Likert technique and are multiple-choice