Burdur il merkezindeki kedilerde toxoplasma gondii seroprevalansı
Seroprevalence of toxoplasma gondii in cats in Burdur city center
  1. Tez No: 713627
  2. Yazar: BİLGEHAN ASENA AKTEMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN KORAY ALBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Seroprevalans, Toxoplasma gondii
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Toksoplazmozis dünya genelinde yaygın olarak görülen protozoer zoonoz bir hastalıktır. Parazitin insanları enfekte edebiliyor olması ve tüm sıcakkanlı canlılar için endemik olması hastalığın prevalansı açısından büyük önem taşımaktadır. Son konak olan kedinin insan popülasyonları ile yakın temasta olması hastalığın yayılmasında oldukça etkili bir faktördür. Bu çalışma Burdur il merkezinde yaşayan kedilerin Toxoplasma gondii seroprevalansının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yapılan çalışmada 200 ev ve sokak ilişkili kediden serum örnekleri alınmış ve hızlı antikor test kiti ile T. gondii seropozitifliği belirlenmiştir. Test sonuçları doğrultusunda farklı yaş ve cinsiyette evde veya sokak ilişkili olarak barındırılan 200 kediden 11'i T. gondii antikorları yönünden pozitif bulundu. Bu çalışma ülkemizde Burdur ilinde T. gondii açısından daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Toxoplasmosis is a protozoan zoonotic disease that is widespread throughout the world. The fact that the parasite is able to infect humans and is endemic to all warmblooded creatures is of great importance for the prevalence of the disease. The fact that the cat, the last host, is in close contact with human populations is a very effective factor in the spread of the disease. This study was conducted to determine the seroprevalence of Toxoplasma gondii in cats living in Burdur city center. In the study, serum samples were taken from 200 household and street-related cats and T cells were collected with a rapid antibody test kit. The seropositivity of gondii has been determined. According to the test results, 11 out of 200 cats of different ages and sex housed at home or in relation to the street were T. he was positive for gondii antibodies. This study was conducted in Burdur Province, Turkey. it has shown that more scientific data are needed in terms of gondii. Key Word: Cat, seroprevalance, Toxoplasma gondii