Ergonomic analysis and awareness in office work and it's impact on postural, physical and functional parameters of spine health
Ofis çalışmalarında ergonomik analiz, farkındalık ve omurga sağlığının postüral, fiziksel ve fonksiyonel parametreler üzerindeki etkisi
- Tez No: 713690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA ŞULE BADILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: ofis işi, ergonomik analiz, ergonomik farkındalık, fiziksel, postüral, fonksiyonel, omurga sağlığı, office work, ergonomic analysis, awareness, physical, postural, functional, spine health
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada , ofiste çalışmanın vertebral kolon sağlığını ne kadar etkilediği araştırılmıştır. Bu çalışma, işyerindeki ergonomik davranış ve farkındalığın, omurga sağlığının postural, fiziksel ve fonksiyonel yönleri üzerindeki etkisini bulmak amacıyla yapılmıştır.Yaşları 35 ile 46 arasında değişen 70 gönüllü (35 Erkke ve 35 Kadın) çalışma sırasında bir kez değerlendirildi. Demografik özellikler, yaş kategorileri, cinsiyet, vücut kitle indeksi", antropometrik ölçümler, ergonomik çalışma saatleri, ergonomik farkındalık, egzersiz alışkanlıkları ve esneme ,çalışmadaki bağımsız faktörlerdi. Ağrı şiddetindeki klinik parametreler, lumbar omurga hareket açıklığınındaki fiziksel parametreler , kas gücü ve uluslararası fiziksel aktivite anketi-kısa formu ve modifiye Oswestry ölçeğindeki fonksiyonel parametrelerin tümü, çalışmadaki bağımlı değişkenlerdi. Ofis çalışanları arasında ofisteki ergonomik çalışma saatlerinin, cinsiyet, yaş kategorisi ve egzersiz alışkanlıklarının, omurga sağlığının klinik, fiziksel, postural ve fonksiyonel parametreleri üzerindeki anlamlı etkileri değerlendirildi (P≤ 0.05). Daha az saat çalışan grup, daha fazla hareket açıklığına ve daha az ağrı yoğunluğuna sahipti. Erkekler kadınlara göre daha iyi fiziksel aktivite seviyelerine sahipken, postüral analizde ve fonksiyonel aktivitelerde daha yüksek bir sakatlık oranına sahiptiler. Çalışma saatleri, postür ve fiziksel aktiviteler ayrılmaz bir şekilde bağlantılıydı. BMI kategorileri ve OSWESTRY engellilik seviyeleri pozitif korelasyon içindeydi. Ayrıca, BMI kategorileri ile egzersiz alışkanlıkları , BMI kategorileri ile esneme ve ayrıca esneme ve New York ölçeğinin fiziksel kategorileri arasında negatif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, düşük ergonomik sonuçlar ve düşük farkındalık, ofis çalışanları arasında omurga sağlığının fiziksel, postural ve fonksiyonel parametreleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to find out how much the office worker's profession affects the vertebral column health in terms of the impact of ergonomic behavior and awareness in the office work on postural, physical, and functional parameters of spine health. 70 volunteers (35 M and 35 F) aged between 35 and 46 years participants were assessed once during the study. Demographic parameters, age categories, gender, body mass index, anthropometric measurements, ergonomic working hours, ergonomic awareness, exercise habits and stretching were the independent factors in the study. The clinical parameters of pain intensity, physical parameters of lumbar spine range of motions, muscle strength, and the international physical activity questionnaire-short form, and the functional parameters in the modified Oswestry disability scale, all, were the dependent variables in the study. Significant effects of office ergonomic working hours, gender, age category, and exercise habits on clinical, physical, postural and functional parameters of spine health among office workers (P≤ 0.05). The group that worked for fewer hours had more range of motion and less pain intensity. While men had better physical activity levels than women, they had a higher rate of disability in posture and functional abilities. Working hours, postural alignment, and physical activities, were inextricably linked. BMI categories and Oswestry disability levels, were in positive correlation. Furthermore, negative relationship between BMI categories and exercise habits, as well as between BMI categories and stretching, and between stretching and the physical categories of the New York scale. In conclusion, poor ergonomic results and awareness have a negative impact on physical, postural, and functional parameters of spine health among office workers.