Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin spor politikalarının karşılaştırılması
Comparison of sports policies in the republic of Turkey andthe republic of Azerbaijan
  1. Tez No: 713700
  2. Yazar: İLKİN HASANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye ve Azerbaycan, Spor, Spor Politikası, Spor idari yapısı, Spor federasyonu, Turkey and Azerbaijan, Sports, Sports Policy, Sports administrative structure, Sports federation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ülkelerin beden eğitimi ve spor alanında yürüttükleri politikaların ne derecede etkili olduğu ve toplumun bunu ne kadar benimsediği uzun zamandır gündemde olan ve tartışılan konulardan biri olmuştur. Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nde beden eğitimi ve spor gelişiminin hükümet politikasının temel konusu olduğunu göstermektedir. Araştırma dâhilinde, konunun kronolojik çerçevesi, konunun çalışma düzeyi, kaynak tabanı, araştırmanın amaç ve hedefleri, metodolojik temelleri, bilimsel yeniliği ve konunun pratik önemi yansıtılmıştır. Bu araştırmada ortak kültüre ve tarihe sahip iki ülkede, Türkiye ve Azerbaycan'da beden eğitimi ve sporla ilgili iki ülkenin bugüne kadar uyguladıkları spor politikaları ve bunu etkileyen yasal düzenlemeler, sporun kurumsal yapısı, devletlerin bu konuda attığı adımlar ve desteği karşılaştırılarak incelenmiş ve aralarında olan benzerlik ve farklılıklar aranmıştır. Her iki ülkenin Gençlik ve Spor Bakanlıkları, Olimpiyat Komiteleri ve spor federasyonları ve bunlara bağlı olan diğer spor örgütlerinin faaliyetlerinde benzerlik ve farklılıklar bulunmuştur. Bu bağlamda, Türkiye ve Azerbaycan'da spor idari yapısını, gençlik ve spor işlerini etkileyen olgular arasındaki bazı benzerlikler ve farklılıklar tespit edilmeye çalışılmış ve bunlar çalışmanın sonuç ve tartışma bölümünde ayrıntılı olarak sunulmuştur. Tezin sonuç ve tartışma bölümünde araştırma sürecinde ulaşılan bilimsel sonuçlar özetlenmiştir. Çalışmada, spor politikalarının uygulanmasına yönelik teklif ve öneriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of the policies carried out by the countries in the field of physical education and sports and the extent to which the society has adopted it has been one of the issues that have been on the agenda and discussed for a long time. The research shows that the development of physical education and sports in the Republic of Turkey and the Republic of Azerbaijan is the main issue of government policy. Within the research, the chronological framework of the subject, the level of study of the subject, the source base, the aims and objectives of the research, the methodological foundations, the scientific novelty and the practical importance of the subject were reflected. In this research, the sports policies implemented by the two countries related to physical education and sports in Turkey and Azerbaijan, which have a common culture and history, and the legal regulations affecting it, the institutional structure of sports, the steps and support of the states in this regard have been compared and the similarities between them have been examined. and differences were found. Similarities and differences were found in the activities of Ministries of Youth and Sports, Olympic Committees and sports federations of both countries and other sports organizations affiliated to them. In this context, some similarities and differences between the phenomena affecting the sports administrative structure, youth and sports affairs in Turkey and Azerbaijan were tried to be determined and these were presented in detail in the conclusion and discussion section of the study. In the conclusion and discussion section of the thesis, the scientific results reached during the research process are summarized. In the study, proposals and suggestions for the implementation of sports policies were analyzed.