Renal arter darlıklarının değerlendirilmesinde kontrastlı renal manyetik rezonans anjiografi'nin dijital substraksiyon anjiografi ile karşılaştırılması
Comparision of contrast enhanced mr angiography versus digital subtraction angiography in renal artery stenosis
- Tez No: 713848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYLA BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Renal arter darlığı, manyetik rezonans görüntüleme, dijital subtraksiyon anjiografi, Renal artery stenosis, magnetic resonance angiography, digital subtraction angiography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Renal arter darlıkları sekonder hipertansiyonun en sık nedenidir. Renal arter darlığı (RAD) nedenleri ateroskleroz ve Fibromusküler Displazi (FMD) ile daha nadir olarak arterit, arteriel trombusdur. RAD, böbrek yetmezliği, kontrolsüz hipertansiyon ve artmış kardiovasküler morbidite ve mortalite nedenidir. RAD insidansı artmaktadır çünkü yaşlı popülasyonda ateroskleroz artmaktadır. Ancak aynı zamanda girişimsel radyolojide yaşanan gelişmeler ile perkütan tedavi yöntemleri artık mümkündür. Manyetik rezonans anjiografi (MRA) son teknolojik gelişmeler ile RAD tanısında sık tercih edilen bir noninvaziv görüntüleme yöntemi olmuştur. Çalışmamızın amacı Ocak 2001 ile Aralık 2007 tarihleri arasında RAD şüphesi nedeniyle bilateral selektif renal DSA ve kontrastlı renal MRA yapılan hastalarda, MRA'nın tanısal değerinin altın standart yöntem olarak kabul edilen DSA ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir. Ayrıca aksesuar ve polar arterlerin MRA ile saptanması da değerendirilmiştir. Kontrastlı Flash 3D Renal MRA'dan sonra 15 gün içerisinde DSA yapılan 71 hastanın görüntüleri geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. DSA altın standart yöntem olarak kabul edildi. MRA'nın duyarlılık ve özgüllük değerleri hesaplandı. Ayrıca RAD epidemiyolojisi, fizyopatolojisi, klinik özellikleri, görüntüleme ve tedavi yöntemleri incelendi. Kontrastlı Flash 3D Renal MRA'nın RAD'nın değerlendirilmesinde duyarlılığı %96,1 ve özgüllüğü %76,3 bulundu. Çalışmamızda aksesuar ve polar renal arterler ise sırasıyla %79,7 ve %59,8 oranlarında MRA ile saptandı. Sonuç olarak Kontrastlı Renal MRA RAD tespitinde güvenilir ve invaziv olmayan bir tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Renal artery stenosis (RAS) is the most common cause of secondary hypertension. The main causes of renal artery stenosis are atherosclerosis and fibromuscular dysplasia and, less commonly arteritis and arterial thrombosis. RAS may cause renal insufficiency, uncontrolled hypertension and is associated with increased cardiovascular morbidity and mortality. The incidence of RAS appears to be rising because of increased atherosclerosis in an aging population. At the same time, revascularization techniques have also evolved and most renal artery revascularization is now performed percutaneously. After the recent technical developments, magnetic resonance angiography (MRA) has become the most preferable noninvasive imaging modality for determining the changes in aorta and renal arteries. The aim of this study is evoluate the accuracy of contrast enhanced Flash 3D Renal MRA in the depiction of the RAS also detecting of accessory and polar renal arteries with intraarterial digital subtraction angiography (DSA) still serving as the reference standard. We retrospectively reviewed contrast enhanced Flash 3D Renal MRA and DSA of 71 patients who had suspected RAS and underwent DSA after MRA within 15 days retrospectively. DSA was accepted as gold standart and the specificity, sensitivity and accuracy of MRA were determined. Also risk factors, symptoms, main diseases were noted. Overall sensitivity and specificity values of contrast enhanced Flash 3D Renal MRA in detecting stenosis were 96,1%and 76,3%respectively. Accessory renal arteries and polar renal arteries demonstrated with DSA are also detected with contrast enhanced Flash 3D Renal MRA with a ratio 79,7%and 59,8 % respectively. In conclusion, contrast enhanced Flash 3D Renal MRA is a reliable noninvasive imaging modality in the diagnosis of RAS.