Renal arter darlıklarında doppler ultrasonografi hız kriterlerinin belirlenmesi
Determination of doppler ultrasonography velocity criteria in renal artery stenosis
- Tez No: 996486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YURDAKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Renal arter darlığı, Renkli Doppler Ultrasonografi, Dijital Subtraksiyon Anjiyografisi, Renal artery stenosis, Colored Doppler Ultrasonography, Digital Subtraction Angiography
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: RDUS RAD tanısında sıklıkla kullanılan bir görüntüleme yöntemidir.Çalışmamızın amacı RAD'nda Doppler hız kriterlerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem:RAD öntanısıyla DSA ve RDUS ile incelenmiş 54 hastada 101 renal arter retrospektif olarak değerlendirildi. DSA standart referans kabul edilerek RDUS inceleme ile %60 ve üzeri renal arter darlıklarında PSH, EDH ve RAO eşik değeri elde etmek için ROC (receiver operating characteristic) eğrisi oluşturuldu. Doppler parametrelerinin RAD'nı belirlemedeki diagnostik doğruluğunu karşılaştırmak için eğri altındaki alanlar (AUC = Area Under Curve) hesaplandı. Sensitivite ve spesifitenin en yüksek olduğu hız optimal eşik değer olarak belirlendi. Bulgular:%60 ve üzerindeki darlıkların tanısında optimal eşik değerler PSH için %96 sensitivite ve %87 spesifite ile>247 cm/sn, RAO için%96 sensitivite ve %84 spesifite ile >2.88, EDH için %79 sensitivite ve %81 spesifite ile >60 cm/sn olarak tespit edildi.%60 ve üzerindeki renal arter darlıklarının tanısındadoğruluğu en yüksek parametre PSH olarak belirlendi[ AUC = 0.95 (0.89 - 0.98)]. AUC değerlerini karşılaştırdığımızda PSH ve RAO [ AUC = 0.93 (0.86 - 0.97)] arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p=0.28), PSH ile EDH [ AUC = 0.89 (0.81 - 0.94)] arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p =0.02).Sonuç: RDUS, RAD tanısında doğruluğu yüksek bir görüntüleme yöntemidir. PSH ve RAO, RAD tanısında başarılı ölçütlerdir. Çalışmamızın sonuçları eski çalışmalarda elde edilen eşik değerlerden oldukça farklıdır. Bu nedenle daha geniş populasyonlu prospektif destekleyici çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Colored Doppler Ultrasonongraphy is often used for diagnosis of renal artery stenosis (RAS). The aim of this study is detecting velocity parameters in Doppler Ultrasound for RAS.Material and Methods: We evaluate 101 renal artery of 54 patients retrospectively that presented with a preliminary diagnosis of renal artery stenosis studied by DSA and Doppler. DSA was considered as standard reference. For the diagnosis of greater than 60% RAS with Doppler threshold values for PSV, EDV and RAR, ROC (receiver operating characteristic) curve was created. AUC (Area Under Curve) calculated for comparing accuracy of diagnostic parameters that obtained for diagnosis of RAS. The velocity which has the highest sensitivity and specificity was determined as the optimal threshold value.Findings: Diagnosis of greater than 60% RAS the threshold value are PSV >247 cm/sn with 96% sensitivity and 87% specifity; RAR >2.88 with 96% sensitivity and 84% specifity, EDV >60 cm/sn with 79% sensitivity and 81% specifity. PSV [AUC = 0.95 (0.89 - 0.98)] is the best parameter for diagnosis of greater than 60% RAS. There were nostatistically significant differencesbetween PSH and RAO [AUC = 0.93 (0.86 - 0.97)] (p=0.28), The difference between PSV and EDV [AUC = 0.89 (0.81 - 0.94)] was statistically significant (p =0.02).Results: Doppler has high accuracy for diagnosis of RAS. PSV and RAR, are the best parameters for detecting of RAS.Our resultsare quite different fromthethresholdvalues that obtainedin previous studies. Thereforethere is a needtosupport more prospective studies with large populations.