İnsan meme kanser hücrelerinde N-koordine RU(II)-P-simen bileşiklerinin sitotoksik etkilerinin araştırılması
Investigation of the cytotoxic effects of N-coordinated ru(II)-p-cymene compounds on human breast cancer cells
  1. Tez No: 713854
  2. Yazar: DİLEK DURGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞAHİN BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, p-simen, MTT, Sitotoksik aktivite, MCF-7, MDA-MB-231, Rutenyum, Benzimidazole, p-cymene, MTT, Cytotoxic activity, MCF-7, MDA-MB-231, Ruthenium
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, N-alkilbenzimidazol ligandları (1a-c) ve bu ligandların N-koordine Ru(II)-p-simen komplekslerinin (2a-c) MCF-7 ve MDA-MB-231 insan meme kanser hücrelerine karşı sitoksik aktiviteleri araştırıldı. L-929 fibroblast hücreleri, sağlıklı kontrol hücreler olarak kullanıldı. Hem ligandların hem de Ru(II)-p-simen komplekslerinin sitotoksik aktiviteleri 24 saat, 48 saat ve 72 saat inkübasyon süreleri için MTT (3-(4,5-dimetiltiyazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyumbromür) yöntemi kullanılarak araştırıldı. Ru(II)-p-simen komplekslerinin (2a-c), ligandlarına (1a-c) göre daha yüksek sitotoksik aktivite gösterdikleri bulundu. Sonuçlarımız, 2a ve 2b komplekslerinin, MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücreleri ve L-929 sağlıklı hücrelerin canlılık oranlarında derişim ve zamana bağlı düşüşlere neden olduklarını gösterdi. 2c kompleksinin, hem MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanser hücrelerinde hem de L-929 sağlıklı hücrelerde her üç inkübasyon süresi için IC50 değerinin 500 µM dan daha büyük olduğu belirlendi. Veriler, 2a'nın MCF-7 hücrelerinde en yüksek sitotoksik aktivite gösterirken kompleks 2b nin ise MDA-MB-231 hücrelerinde daha yüksek sitotoksik etki gösterdiğine işaret etmektedir. Ayrıca, 2b kompleksinin L-929 sağlıklı hücrelere karşı kompleks 2a'dan daha yüksek sitotoksik etki gösterdiği bulundu. Kompleks 2a'nın MCF-7 hücrelerinde zaman bağlı seçicilik gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been investigated the cytotoxic activities of N-alkylbenzimidazole ligands (1a-c) and their N-coordinated Ru(II)-p-cymene complexes (2a-c) against MCF-7 and MDA-MB-231 human breast cancer cells. L-929 fibroblast cells, were used as healthy control cells. The cytotoxic activities of both ligands and Ru(II)-p-cymene complexes were investigated by MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide) analysis for 24 h, 48 h, and 72 h incubation times. It was found that the Ru(II)-p-cymene complexes (2a-c) showed better cytotoxic activity than their own ligands (1a-c). Our results indicated that complexes 2a and 2b caused concentration and time-dependent cell viability decreases on MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cells and L-929 healthy cells. It was determined that the IC50 value of the 2c complex was greater than 500 µM for all three incubation times both in MCF-7 and MDA-MB-231breast cancer cells and L-929 healthy cells. Data indicated that complex 2a the most cytotoxic compound on MCF-7 whereas complex 2b showed most cytotoxicity on MDA-MB-231 cells. In addition, it was found that the complex 2b showed more cytotoxic effect on L-929 healthy cells than complex 2a. It was determined that complex 2a showed time dependent selectivity in MCF-7 cells.