N-heterosiklik karben ligandı içeren yeni gümüş(ı) komplekslerinin çeşitli kanser hücreleri üzerine in vitro antikanser aktivitelerinin araştırılması
Investigation in vitro anticancer activities of novel silver-(i) complexes containing N-heterocyclic carbene ligand on various cancer cells
  1. Tez No: 789093
  2. Yazar: MÜBERRA KÖKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ŞAHİN BÖLÜKBAŞI, DOÇ. DR. NESLİHAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: N-Heterosiklik karben, Gümüş, Antikanser aktivite, Benzimidazol, N-Heterocyclic carbene, Silver, Anticancer activity, Benzimidazole
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, yeni N-Heterosiklik karben (NHC) ligandları (1a, 1b) ve bunların Ag(I) kompleksleri (2a, 2b) sentezlendi. Bileşiklerin yapıları 1H ve 13C NMR, FT-IR, LC-MS ve X-ışını kırınım spektroskopik yöntemleriyle karakterize edildi. Bileşiklerin antikanser aktiviteleri insan meme (MCF-7, MDA-MB-231), prostat (DU-145, PC-3), kolon (HT-29) ve glioblastoma (U-87) kanser hücrelerinde 24, 48 ve 72 saat inkübasyon sürelerinde MTT kolorimetrik yöntemi ile belirlendi. Bileşiklerin sağlıklı ve kanser hücreleri arasındaki olası seçici özellikleri için sağlıklı fare fibroblast hücreleri (L-929) kullanıldı. Ligand (1a, 1b) ve komplekslerin (2a, 2b) antikanser aktivitelerinin doz ve zamana bağlı olarak arttığı bulundu. Komplekslerinin (2a, 2b), ligandlarına (1a, 1b) göre daha yüksek antikanser aktiviteye sahip oldukları belirlendi. 1a, en yüksek antikanser aktiviteyi sırasıyla U-87 (IC50, 48 saat=1,08 ± 0,05 μM, IC50, 72 saat< 1μM), DU-145 (IC50, 72 saat = 5,04 ± 0,09 μM), MDA-MB-231 (IC50,48,72 saat = 1-10 μM) ve MCF-7 (IC50,48,72 saat= 10-20 μM) kanser hücrelerinde gösterdi. 1b, tüm kanser hücrelerinde zayıf antikanser aktivite gösterdi (IC50s>20 μM). 2a, en yüksek antikanser aktiviteyi U-87 glioblastoma (IC50, 48, 72 saat< 1μM) hücrelerinde 2b ise, MDA-MB-231 meme (IC50, 24, 48, 72 saat< 1μM) kanser hücresinde gösterdi. 2a'nın U-87 glioblastoma, 2b'nin MDA-MB-231 meme kanser hücrelerinde 24, 48 ve 72 saat inkübasyon sürelerinde en yüksek seçicilik indeksi (SI) değerlerine sahip oldukları belirlendi. 2a ve 2b'nin SI değerleri sırasıyla 8,03, >9,6 ve >2,65; ve >10,7, >9,32 ve >6,60 olarak hesaplandı.
Özet (Çeviri)
In this study, new N-Heterocyclic carbene (NHC) ligands (1a, 1b) and their Ag(I) complexes (2a, 2b) were synthesized. The structures of the compounds were characterized by 1H and 13C NMR, FT-IR, LC-MS and X-ray diffraction spectroscopic methods. Anticancer activities of compounds was determined against human breast (MCF-7, MDA-MB-231), prostate (DU-145, PC-3), colon (HT-29) and glioblastoma (U-87) cancer cells after 24, 48 and 72 hours of incubation by the MTT colorimetric method. Healthy mouse fibroblast cells (L-929) were used for possible selective properties of compounds between healthy and cancer cells. Anticancer activities of ligands (1a, 1b) and complexes (2a, 2b) were found to increase depending on dose and time. It was determined that complexes (2a, 2b) had higher anticancer activity than their ligands (1a, 1b). 1a, showed the highest anticancer activity against U-87 (IC50, 48 hours=1.08 ± 0.05 µM, IC50, 72 hours< 1µM), DU-145 (IC50, 72 hours = 5.04 ± 0.09 µM), MDA-MB-231 (IC50, 48,72 hours = 1-10 µM) and MCF-7 (IC50, 48,72 hours = 10-20 µM) in cancer cells, respectively. 1b showed weak anticancer activity (IC50s>20 μM) against all cancer cells. 2a showed the highest anticancer activity against U-87 glioblastoma (IC50, 48, 72 hours< 1μM) cells, while 2b showed the highest anticancer activity against MDA-MB-231 breast (IC50, 24, 48, 72 hours< 1μM) cancer cells. It was determined that 2a had the highest selectivity index (SI) values on U-87 glioblastoma and 2b on MDA-MB-231 breast cancer cells at 24, 48 and 72 hours incubation times. The SI values of 2a and 2b were calculated as 8.03, >9.6, >2.65, and >10.7, >9.32, >6.60, respectively.