Yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarının Akdeniz diyetine uyumunun araştırılması
The study on the adaptation of the nutritional habits of adult individuals to the Mediterranean diet
- Tez No: 713855
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KAAN TEKİNŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, Beslenme, Beslenme alışkanlıkları, Obezite, Yetişkinler, Zeytinyağı, Mediterranean diet, Nutrition, Nutritional habits, Obesity, Adults, Olive oil
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma Haziran – Temmuz 2021 tarihleri arasında, Mersin'in Mut ilçesinde ankete katılmayı kabul eden, rastgele seçilmiş 18-65 yaş aralığında 250 bireyin beslenme alışkanlıklarının Akdeniz diyeti ile uyumunun bilgi, tutum ve davranış yönünden incelenmesini amaçlayarak yapılmıştır. Veriler yüzyüze görüşme yapılarak, anket yöntemiyle toplanmış, bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra bulgular SPSS IBMSPSS-25 Paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde çalışmaya katılanların %51,6'sinin kadın, %48,4'ünün erkek katılımcı olduğu belirlenmiştir. Akdeniz diyeti ile ilgili bilgi düzeyleri bakımından katılımcıların 9'unun yetersiz (%3,6), 97'sinin orta (%38,8) ve 144'ünün ise iyi (%57,6) seviyede oldukları tespit edilmiştir. Akdeniz diyet skor uyumlaması cinsiyet dağılımı incelendiği zaman; yüksek uyum grubunda erkek bireylerin ortalamasının (n - x̄) 25-34,8, kadın katılımcıların ise ortalamasının (n - x̄) 47-37,2 kişi olduğu; BKİ dağılımları incelendiği zaman ise; zayıf katılımcıların %1,2, normal kilolu katılımcıların %46,8, fazla kilolu katılımcıların %40, obez katılımcıların %12 olduğu görülmektedir. Zayıf, normal kilolu, fazla kilolu kategorilerinde kadın ve erkek katılımcıların ortalamaları (n - x̄) sırasıyla 3-1,5, -, 69-60,2, 48-56,8, 46-51,4, 54-48,6 olarak tespit edilmiştir. Obez kategorisinde ise kadın katılımcıların ortalaması (n - x̄) 11-15,5, erkek katılımcıların ortalaması (n - x̄) 19-14,5 olarak raporlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen veriler değerlendirildiğinde coğrafi özellikler ve ekonomik koşullar doğrultusunda halkın beslenme alışkanlıklarında meyve, sebze ve zeytinyağı tüketiminin yaygın olduğu ancak yetersiz fiziksel aktivite, fazla enerji alımı ile BKİ oranlarının normal ve yüksek seviyelerde görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted between June and July 2021, aiming to examine the compatibility of dietary habits with the Mediterranean Diet in terms of knowledge, attitude and behavior of 250 randomly selected individuals aged 18-65 years, who accepted to participate in the survey in Mut district of Mersin. The data were collected by face-to-face interviews, questionnaire method, and after transferring to the computer environment, the findings were evaluated using the SPSS IBMSPSS-25 Package program. When the results were examined, it was determined that %51,6 of the participants were female and %48,4 were male participants. It was determined that 9 of the participants (%3,6) were inadequate, 97 (%38,8) moderate, and 144 (%57,6) good the participants in terms of their knowledge level about the Mediterranean diet. When examining the Mediterranean diet score concordance gender distribution; In the high fit group, the average of male individuals (n - x̄) was 25-34,8, and the average of female participants (n - x̄) was 47-37,2; When the BMI distributions are examined; %1,2 of the thin participants, %46,8 of the normal-weight participants, %40 of the overweight participants, and %12 of the obese participants. In the underweight, normal weight, and overweight categories, the averages of male and female participants (n - x̄) were 3-1,5, -, 69-60,2, 48-56,8, 46-51,4, 54-48,6, respectively detected. In the obese category, the average of female participants (n - x̄) was 11-15,5, and the average of male participants (n - x̄) was 19-14,5. As a result, when the data obtained are evaluated, it has been determined that the consumption of fruit, vegetables and olive oil is common in the nutritional habits of the people in line with the geographical characteristics and economic conditions, but insufficient physical activity, excess energy intake and BMI rates are seen at normal and high levels.