Bir çocuk edebiyatı yazarı olarak Toprak Işık üzerine bir araştırma
A study on Toprak Işık, an author in children's literature
- Tez No: 713920
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇAĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Toprak Işık, çocuk, çocuk edebiyatı, çocuk eğitimi, evrensel iletiler, bilim, Toprak Işık, children, children's literature, child education, universal messages, science
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Batı'da geçmişi çok eskiye dayanan“çocuk edebiyatı”Türk edebiyatına 19. yüzyılın sonlarına doğru girmeye başlamıştır. Edebiyatımızda var olmasına ilişkin birçok tartışmalara neden olmasına rağmen son yıllarda hak ettiği yeri bulmaya başlamıştır.“Çocuk”kavramının ve çocuğun toplumdaki yeri ve çocuk haklarının varlığı toplumlarda kabul görmesi, çocuk için edebiyatı da beraberinde getirmiştir. Günümüz çocuk yazarları çocukları her yönden geliştirmeyi amaç edinerek çocuğa, edebi zevki eğitimle birleştirerek birçok eser kaleme almıştır. Asıl adı Erdal Kılıçaslan olan Toprak Işık, 1973 yılında Elazığ'da doğmuştur. Öğrencilik yıllarında çok başarılı olan yazar, çocukluk yıllarında başlayan kitap okuma tutkusunu ileriki yaşlarında kitap yazmaya taşımıştır. İlk başlarda yetişkin edebiyatına ilişkin eserler kaleme alan yazar, sonraları çocuk edebiyatına da yönelmiştir. Edebiyat dalındaki eserleri dışında da birçok akademik makalelere de imza atan Toprak Işık'ın 24 çocuk kitabı, 6 yetişkinler için kaleme aldığı kitap ve 4 de tiyatro eseri bulunmaktadır. Kitap okuma alışkanlığını çocuk yaşta öğretmen olan babasından alan yazar, çocuklar için birçok eser kaleme alarak çocuk edebiyatına katkıda bulunmuştur. Eserlerinde daha çok insan ilişkilerini, toplumsal yaşam, doğa sevgisi gibi konuları ele alarak çocuklara evrensel iletiler konusunda birtakım mesajlar vermeyi amaçlamıştır. Özellikle adalet, eşitlik konularını kitaplarında sıkça işlemiştir. Toplumun değişik kesimlerinden seçerek oluşturduğu karakterleriyle, çocuklara adaletli olmanın, emeğe saygı duymanın çok büyük bir erdem olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Toprak Işık, bir mühendistir ve mesleğinin avantajlarını kullanarak çocukların bilim ve matematik alanında gelişmelerini ve en çok da bu iki alanı sevdirmek için pek çok eser kaleme almıştır. Çocukların okul hayatında en çok çekindiği ve korktuğu derslerin fen ve matematik olduğunu bilen yazar, çocuklara bu dersi sevdirmek için ele aldığı eserlerde MEB'in kazanımlarına bağlı olarak derslerde verilen temel bilgileri bir kurguyla birleştirmiştir. Bu eserleri daha çok fantastik kurgu alanındadır. Ancak çocuk bu kurgu içinde dolaşırken birçok bilimsel bilgiyle karşılaşır. Toprak Işık, çocukları hem eğitmeyi hem de onların hayal dünyasını geliştirmek için feni ve matematiği edebiyatla buluşturmuştur. Eserlerinde samimi bir dil kullanan yazar, çocukların günlük yaşamlarında kendi aralarındaki kullandığı cümleleri araştırmış ve bunu eserlerinde kullanmıştır. Eserlerindeki mizahi ögeler genelde çocukların kendi aralarında kullanmaktan hoşlandığı cümlelerden oluşmaktadır. Yazarın başvuru türünde ele aldığı eserler çocuğun, geleceğini planlamasında yardımcı olacak niteliktedir.“Proje”olarak adlandırdığı eserlerinden Acaba Ne Olsam? kitap serisiyle çocuklara meslek seçiminde yol gösterici olmuş; İşlem Tamam serisiyle de matematiğin korkulacak bir ders olmadığını bir söyleşi üslubuyla çocuklara aktarmıştır. Bu araştırmada yazarın çocuk edebiyatı dalında 11 eseri incelenmiş olup çocuk edebiyatına uygunluğu, kitaplarından alınan örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Children's literature, which dates back a long time, appeared in Turkish Literature through the end of 19th century. There were a lot of debates about whether it should exist in our literature, however, it finally started to receive its worth. After the concepts of“child”, the place of children in society and children's rights were accepted as values in the world, literature for children eventually came out. Authors of today's world have written numerous works by combining education with pleasure to develop children in every aspect. Toprak Işık, whose real name is Erdal Kılıçaslan, was born in Elazığ in 1973. He was a very successful student during school years, and the passion of reading in his childhood led him to write books. At first, he wrote for adults, but afterwards he wrote in children's literature. Toprak Işık, who has both literary works and academic articles, has written 24 books for children, 6 books for adults, and 4 theatrical productions. He inherited reading habit from his father who was a teacher, and he contributed into children's literature by writing several books. In his works, he mainly writes about human relationships, social life, and naturalism because he aims to give children universal messages. He specially delas with justice and equality in his works. By creating his characters from different groups in the society, he has tried to tell children how important to be fair and respectful to labour. Toprak Isık is an engineer. He uses the advantages of his knowledge in his works to help children develop in maths and science, he creates his works to make children love maths and science. Since the author has known that children generally are afraid of maths and science, he edited the basic information fictionally according to the learning outcomes of the Ministry of Education and those works are mainly of fantastic fiction. Children faces several scientific information while they are wandering in the fiction. Toprak Isık combined literature with maths and science in his works to educate children and enhance their imaginary world. The author uses the language in an informal way. He studied how children communicates with each other, and what words and sentences they use so that he could use them in his works. These utterances are generally the humorous parts in his works. The author's works in reference type are about how children should plan their future. In the series of“Acaba Ne Olsam?”(What If I Was) he helps children in choice of profession and in“İşlem Tamam”(Operation OK) he shows children that maths is not something to be afraid of in a friendly way. In this research, the author's 11 works in children's literature have been analysed. It has been shown that they are consistent with children's literature by the samples taken from the works.