Karayolu taşımacılığı firmalarının sorunlarının içerik analizi yöntemi ile araştırılması
Investigation of problems in road transportation by content analysis method
  1. Tez No: 714009
  2. Yazar: SERCAN BAYRAM DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Yönetimi, Karayolu Taşımacılığı, Uluslararası Taşımacılık, Logistics Management, Road Transport, International Transportation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ülkelerin yapmış olduğu ithalat ve ihracat, o ülkenin kalkınmasını etkileyen önemli ekonomik göstergelerdendir. Bu noktada lojistik ve lojistiğin bir fonksiyonu olan taşımacılık da bir ülkenin ekonomik kalkınmasında ciddi etki sahibidir. Taşıma modlarından birisi olan ve aynı zamanda da bu çalışmanın hareket noktasını oluşturan karayolu taşımacılığı; kapıdan-kapıya taşıma imkânı sağlaması, en çok kullanılan taşıma modlarından biri olması ve esnek bir yapıda ele alınabilmesi gibi birçok avantaja sahiptir. Ancak bu mod transit taşımalarda uyulması gereken mevzuatların taşımayı engellemesi veya yavaşlatması, ağır ve hacimce fazla olan ürünlerin taşımalarında karşılaşılan yasal engeller, küçük miktarlı parsiyel yük teslimlerinde zaman ve maliyet yönünden daha az tercih edilmesi, karayolu taşımacılığının fazla kullanılmasına bağlı olarak bakım-onarım giderleri, kotalar ve çevreci bir taşıma modu olmaması şeklinde dezavantajlara da sahiptir. Diğer taraftan, günümüzde karayolu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmaları ilgilendiren ve onlar için güncel bir rekabet alanı olan“yeşil lojistik”bağlamında da değerlendirildiğinde, bu taşımacılık modunun doğaya verdiği zarar nedeniyle ciddi bir dezavantaja sahip olduğunu da belirtmek gerekmektedir. Bu dezavantajlar, çoğu zaman karayolu taşımacılığının, diğer taşıma modlarına zorunlu olarak entegre edilmesini gerektirmektedir. Bu öneminden dolayı karayolu taşımacılığının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve bu taşımacılığın dezavantajlarının ortadan kaldırılması, bu alanla ilişkili sorunların belirlenerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunulmasıyla mümkün hale gelecektir. Bu kapsamda bu tez çalışmasının temel amacı, Ankara Lojistik Üssü'nde uluslararası karayolu taşımacılığı alanında hizmet veren firmaların sorunlarını belirlemektir. Çalışmada örneklem yöntemi olarak kriter ve elverişli örneklem yöntemleri kullanılmıştır. Uluslararası karayolu taşımacılığı alanında hizmet veren firmalarla yapılan yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler yardımıyla veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan içerik analizinin güvenilirliği ise kısa yoldan denetleme ve katılımcı teyidi ile sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, firmaların geçiş belgesi kota, sınırda beklemeler, şoför vizeleri, mülteci sorunu, bürokratik engeller, cezalar ve ön yargılı davranma konularında sorunlar yaşadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Imports and exports of countries are important economic indicators that affect the development of that country. At this point, logistics and transportation which is a function of logistics, also have an important effect on the economic development of countries. Road transport, which is one of the modes of transport and at the same time constitutes the starting point of this study; It has many advantages such as providing door-to-door transportation, being one of the most used transportation modes, and being able to be handled in a flexible structure. However, in this mode of transit transportation, the legislation that must be complied with prevents or slows down the transportation, legal obstacles encountered in the transportation of heavy and bulky products, less preference in terms of time and cost in small quantity partial cargo deliveries, maintenance-repair expenses due to the excessive use of road transportation, quotas. and it has disadvantages such as not being an environmentally friendly mode of transport. On the other hand, when evaluated in the context of“green logistics”, which is a current competitive area for companies operating in the field of road transport, it should not be forgotten that this mode of transport has a serious disadvantage due to the damage it causes to the environment. These disadvantages often necessitate the compulsory integration of road transport into other modes of transport. Due to this importance, the effective realization of road transport and the elimination of the disadvantages of this transport will be possible by identifying the problems related to this field and offering solutions for these problems. In this context, the main purpose of this thesis is to determine the problems of companies providing services in the field of international road transport at Ankara Logistics Base. Criterion and convenience sampling methods were used as sampling method in the study. Data were obtained with the help of semi-structured face-to-face interviews with companies serving in the field of international road transport. The obtained data were analyzed using the content analysis method. The reliability of the content analysis was ensured by short-cut inspection and participant confirmation. The findings of the research show that companies have problems with transit document quota, waiting at the border, driver visas, refugee problem, bureaucratic obstacles, penalties, and prejudiced behavior.