Lojistik işletmelerde dijitalleşmenin lojistik performans ve satın alma açısından değerlendirilmesi
Evaluation of digitalization in logistics firms in terms of logistics performance and purchasing behaviour
  1. Tez No: 714008
  2. Yazar: DİLEK EKŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÖZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Lojistik, E-Lojistik, Performans, Tekrar Satın Alma Niyeti, Digitalization, Logistics, E-Logistics, Performance, Repurchase Intent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dördüncü sanayi devrimi ile görülmeye başlanan dijitalleşme, yenilik ve dönüşümleri beraberinde getirmiştir. Dijitalleşme ile birlikte zaman ve mekan kavramlarının, bilginin ve ticaretin sınırları ortadan kalkmıştır. Teknolojide görülen gelişmeler her sektörde olduğu gibi üretim ve lojistik sektöründe de önemli yenilik ve dönüşümlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Uluslararası pazarlara ulaşım kolaylığı kazanan işletmeler piyasada kalmak, rekabet edebilmek, rekabet üstünlüğü elde etmek, en az maliyet ile maksimum kazanç sağlamak ve müşterilerine değer yaratabilmek için, uzmanlık alanı olmayan faaliyetlerde hizmet satın almayı tercih etmektedir. Yaşanan teknolojik gelişmeler ve artan rekabet sonrası lojistik hizmet sektörünün önemi daha çok artmıştır. İşletmelerin faaliyetlerini değerlendirmeleri ve iyileştirmeleri, başarılarını ya da başarısızlıklarını belirlemeleri performanslarını değerlendirme ile mümkün olmaktadır. Lojistik işletmeler performansını artırmak ve müşterilerine değer yaratmak amacı ile faaliyet alanlarında dijital teknolojiler kullanmaya başlamıştır. Lojistik hizmet alan işletmeler lojistik işletmelerin kullanmış olduğu teknolojiler ile uluslararası pazarlarda müşterilerine daha kolay ulaşım sağlayabilmekte, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini; daha kolay, daha hızlı ve daha düşük maliyetle karşılayabilmektedir. Bu da lojistik işletme müşterilerinde müşteri memnuniyeti ve tekrar satın alma niyetini etkilemektedir. Yapılan araştırmalar sonrasında bugüne kadar lojistik işletme performansına yönelik yapılan çalışmaların az sayıda olduğu görülmüştür, lojistik işletme müşterisinin tekrar satın alma niyetine yönelik çalışma ise bulunamamıştır. Bu nedenle bu çalışmada lojistik işletmelerde kullanılan dijital teknolojilerin işletme performansına etkisini ve müşterilerinin tekrar satın alma niyetine etkisini ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda dijital teknoloji kullanım düzeyi yüksek lojistik hizmet sağlayan 36 işletme ve bu işletmelerin müşterisi olan Türkiye'deki en büyük ithalatçı ve ihracatçı işletmelerden 37 işletme olmak üzere, iki farklı ana kütleye iki ayrı anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Lojistik işletmelerin kullanmış oldukları dijital teknolojilerin işletme performansına ve müşterilerinin tekrar satın alma niyetine olumlu etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digitalization, which started to be seen with the fourth industrial revolution, brought innovations and transformations. With digitalization, the concepts of time and space, knowledge and commerce have no boundaries. The developments in technology have led to significant innovations and transformations in the production and logistics sector, as in every sector. Businesses that gain easy access to international markets prefer to purchase services in non-expertise activities in order to stay in the market, to compete, to gain competitive advantage, to provide maximum profit with the least cost and to create value for their customers. After the technological developments and increasing competition, the importance of the logistics service sector has increased more. It is possible for businesses to evaluate and improve their activities, to determine their success or failure, by evaluating their performance. Logistics businesses have started to use digital technologies in their fields of activity in order to increase their performance and create value for their customers. Businesses receiving logistics services can provide easier access to their customers in international markets with the technologies used by logistics enterprises, their customers' needs and expectations; easier, faster and at lower cost. This affects customer satisfaction and repurchase intention in logistics business customers. After the researches, it has been seen that there are few studies on logistics business performance so far, and there is no study on the logistics business customer's repurchase intention. For this reason, in this study, it is aimed to measure the effect of digital technologies used in logistics enterprises on business performance and the effect of customers' repurchase intention. For this purpose, two separate surveys were applied to two different populations, 36 businesses that provide logistics services with a high level of digital technology usage and 37 businesses from the biggest importer and exporter businesses in Turkey, which are the customers of these businesses. The obtained data were analyzed with the SPSS program. It has been concluded that digital technologies used by logistics companies have positive effects on business performance and customers' repurchase intention.