Tır trafik sorununun lojistik hizmet kalitesi üzerindeki etkileri: Sarp Sınır Kapısı örneği
The effects of the tir traffic problem on logistics service quality: The example of the Sarp Border Gate
- Tez No: 968881
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEL BUSEM SAYIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Uluslararası Ticaret, Transportation, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Sarp sınır kapısı, Uluslararası karayolu taşımacılığı, Uluslararası ticaret, Sarp border gate, Inernational road transportation, International trade
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin doğuya açılan en kritik lojistik geçiş noktalarından biri olan Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan TIR trafik sorunlarının, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren karayolu taşımacılığı firmaları üzerindeki etkilerini çok boyutlu olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 2021–2025 yılları arasındaki geçiş verileri, saha gözlemleri ve lojistik firmalarıyla yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlara dayanmaktadır. Çalışmanın bulguları, Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan lojistik yoğunlukların sadece fiziksel altyapı yetersizliğinden değil, aynı zamanda dijital sistem arızaları, personel eksikliği, sınır yönetimindeki eşgüdüm eksiklikleri ve Gürcistan tarafındaki altyapı uyumsuzluklarından da kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Bu faktörler, lojistik firmaların operasyonel verimliliğini azaltmakta; teslimat sürelerinde artış, müşteri memnuniyetsizliği, maliyetlerin yükselmesi ve ticari kayıplar gibi sonuçlara yol açmaktadır. Nitel veriler, bekleme süresi boyunca şoförlerin psikolojik ve fizyolojik yıpranma yaşadığını, firma kârlılığının azaldığını ve taşıma planlarının ciddi biçimde aksadığını göstermektedir. Literatür destekli analizlerde, özellikle TIR parkı kapasite yetersizliği, dijital altyapının çökmesi ve sınır geçişinde yaşanan personel sorunlarının, taşımacılık sektöründe sistemsel kriz yarattığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bu sorunların çözümü için dört temel öneri öne çıkmaktadır: dijitalleşme süreçlerinin yaygınlaştırılması, sınır yönetiminde şeffaflık ve denetimin artırılması, fiziki ve dijital altyapının eşgüdümlü biçimde geliştirilmesi ve ikili ülke protokolleriyle sınır kapısı operasyonlarının uyumlaştırılması. Modern İpek Yolu ve lojistik köy yatırımları gibi stratejik projelerin, bu tür sınır darboğazlarını aşmada destekleyici rol oynayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the multidimensional effects of the truck queues at the Sarp Border Gate, one of the most critical logistics crossing points of Türkiye opening to the east, on road transport companies operating in the Eastern Black Sea Region. The research is based on the transition data between 2021 and 2025, field observations, and semi-structured interviews with logistics companies. The findings of the study reveal that the logistics congestion experienced at the Sarp Border Gate is not only due to physical infrastructure inadequacy, but also to digital system failures, personnel shortages, lack of coordination in border management, and infrastructure incompatibilities on the Georgian side. These factors reduce the operational efficiency of logistics companies; lead to results such as increased delivery times, customer dissatisfaction, increased costs, and commercial losses. Qualitative data show that drivers experience psychological and physiological wear during the waiting period, company profitability decreases and transportation plans are seriously disrupted. In literature-supported analyses, it has been determined that especially the inadequacy of the TIR park capacity, the collapse of the digital infrastructure and the personnel problems experienced at the border crossing create a systemic crisis in the transportation sector. According to the research results, four basic suggestions stand out for the solution of these problems: the expansion of digitalization processes, the increase of transparency and control in border management, the coordinated development of physical and digital infrastructure and the harmonization of border gate operations with bilateral country protocols. It has been concluded that strategic projects such as the Modern Silk Road and logistics village investments can play a supporting role in overcoming such border bottlenecks.