البنية الدلالية لشعر ثورة 1991م
1919 devrim şiirlerinin semantik yapısı
- Tez No: 714112
- Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. YUSUF ABDULFETTAH FARAC
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Anlambilimsel yapı, (terkip) cümle dışındaki gramer yapıları, deyimler, toplumsal dil, anlambilimsel çözümleme, şiir beyitlerindeki dil yapısı
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Cairo University (جامعة القاهرة)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu tez, yapı ve anlam arasındaki ilişki ile 1919 devriminin; bünyesindeki olguları nitel yaklaşımla ve tüm unsurlarını da yapısal bir yaklaşımla ele almıştır. Tez önsöz, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Önsözde tezin amacı, önemi, yöntemi, planı ve önceki çalışmalar dile getirilmiş, giriş kısmında yapı, anlambilim, şiir-toplum- devrim arasındaki etki gibi çalışmanın önemli tanımlarından söz edilmiştir. Birinci bölüm genel kültürel durumu ve devrim şiirinin dilsel yapısını ele almakta, şiir beyitlerinde ortaya çıkan anlambilimsel ilişkileri, dilbilimsel yapıyı ve deyimleri ayrıca anlambilimsel yapı, şiiri çevreleyen kültürel ve sosyal durumu, kelimelerin çok sayıdaki anlamlarını ve genel durum bağlamındaki anlam farklılıklarını dile getirmektedir.“Kelime ve Harfler bazında 1919 Devrimi Şirinin Anlambilimsel Çözümlemesi”başlıklı ikinci bölüm, kelimeler ve harfler baz alınarak şiir metinlerindeki cümle yapısında görülen ekleme veya çıkarmalar gibi dilsel değişiklikleri ve bu ikisinin anlambilimsel yönünü içermektedir. Bu bölüm ayrıca dil yapısı içerisindeki gramer edatlarının önemini ve söze giren yeni kelime ve harfleri dile getirmektedir.“Terkipler (cümle dışındaki gramer yapıları) Bazında 1919 Devrimi Şiirinin Anlambilisel Çözümlemesi”başlıklı üçüncü bölüm ise şiir cümlelerine giren dilsel değişiklikleri ele almaktadır.Tez, sonuç ve öneriler ile son bulur. Sonuç kısmında devrim şiirlerinin dili ile söylemi arasında güçlü bir ilişki bulunduğu, devrimin toplum düşüncesini ve gidişatını etkilediği, dilin devrimleri etkileyebildiği ortaya çıkmıştır. Dil, toplum ve tarih arasındaki ilişkiyi ele alan çalışmaların gerekliliği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on studying the semantic structure of the 1919 revolution poetry, through using the descriptive method in examining the structural composition of each element and highlighting its functional usage in the poetic verses of the 1919 Egyptian revolution poetry. This study aims at highlighting the effect of the 1919 revolution on the lexical and structural meanings of the poetic diction used at that time so as to come up with a dictionary of words used in the 1919 poetry. And This thesis is composed of an introduction, a preface, and three chapters.The first chapter deals with the cultural context and the linguistic structure of the 1919 revolution poetry, The second chapter, entitled“The Semantic Analysis of 1919 Revolution Poetry in terms of Vocabulary”, focuses on the linguistic transformations that show up in the structure of poetic verses in terms of vocabulary, Chapter three deals with the semantic analysis of the language of the 1919 revolution poetry in terms of composition. It exposes the changes that occur to the sentence used in a poetic verse.