The impact of energy diversity on financial development and economic growth in the context of renewable, non-renewable, and nuclear energy resources
Yenilenebilir, yenilenemeyen ve nükleer enerji kaynakları bağlamında enerji çeşitliliğinin finansal kalkınma ve ekonomik büyüme üzerindeki etkisi
- Tez No: 714229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET YUNUS ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Çeşitliliği, Finansal Kalkınma, Yenilenebilir Enerji, Nükleer Enerji, Sabit Etkiler, Discroll-Kraay Tahmincisi, Energy Diversity, Financial Development, Renewable Energy, Nuclear Energy, Fixed Effects, Discroll-Kraay Estimator
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Enerji her zaman insan yaşamının önemli bir parçası olmuştur. Son yıllarda, enerji kaynaklarının mevcudiyeti bir ülkenin ekonomik büyümesi ve finansal kalkınması için hayati önem taşımaktadır. Bu tez, farklı enerji kaynaklarının finansal kalkınma ve ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Enerji çeşitliliği çalışması, en verimli kaynakları bulmak için önemlidir. Bu anlayışla, bu tez, politika yapıcıların finansal kalkınmalarına ve ekonomik büyümelerine uygun verimli bir enerji kaynağı veya kaynakları seçmelerine yardımcı olacaktır. Bu tezdeki ekonometrik analiz çerçevesi iki farklı modele dayanmaktadır. İlk model, yenilenebilir, yenilenemez ve nükleer enerji kaynaklarının 28 ülkenin ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini araştırıyor. İkinci model, seçilen enerji kaynaklarının finansal kalkınma üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ülkeler, analiz için örnek grubu olarak seçilmiştir. Bu hedeflere ulaşmak için 2001'den 2019'a kadar yıllık verileri içeren bir panel veri seti oluşturulmuş ve toplam 532 gözlem yapılmıştır. Modeller, sabit etkiler modeli ve Driscoll-Kraay tahmincisi ile tahmin edilmektedir. İlk analiz edilen modelin sonuçları, petrol tüketimi, doğal gaz ve yenilenebilir enerji tüketimi değişkenlerinin ekonomik büyümeyi önemli ölçüde olumlu etkilediğini göstermektedir. Benzer şekilde, ikinci modelin ampirik sonuçları, doğal gaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının finansal gelişmeyi olumlu ve önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Bulgularımız, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmanın bir ülkenin finansal kalkınmasına ve ekonomik büyümesine katkıda bulunacağına işaret ediyor.
Özet (Çeviri)
Energy has always been an essential part of human life. In recent years, the availability of energy resources is vital for a country's economic growth and financial development. This thesis aims to investigate the effects of different energy resources on financial development and economic growth. The study of energy diversity is significant to find out the most efficient resources. With this understanding, this thesis dissertation will help policymakers to choose an efficient energy resource or resources suitable for their financial development and economic growth. The framework of econometric analysis in this thesis is based on two different models. The first model investigates the impact of renewable, non-renewable, and nuclear energy resources on the economic growth of 28 countries. The second model aims to examine the effects of the selected energy resources on financial development. Those countries were selected as a sample group for the analysis, which has nuclear reactors. A panel data set was created to achieve these goals, containing annual data from 2001 till 2019, making a total of 532 observations. The models are estimated by the fixedeffects model and Driscoll-Kraay estimator. The results of the first analyzed model show that oil consumption, natural gas, and renewable energy consumption variables are affecting the economic growth significantly positive. Likewise, the second model's empirical results show that natural gas and renewable energy resources positively and significantly impact financial development. Our findings imply that investing in renewable energy will contribute to a country's financial development and economic growth.