Paranazal sinüs bilgisayarlı tomografilerinde tek taraflı burun kitleleri açısından ayırıcı tanıda hounsfield unit (HU) değerinin araştırılması
Investigation of hounsfield unit (HU) value in the differential diagnosis of unilateral nasal masses in paranasal sinus computerized tomography
  1. Tez No: 714238
  2. Yazar: İBRAHİM PALAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE SENEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hounsfield Unit, inverted, paranazal, polip, ROI, tomografi, Hounsfield Unit, inverted, paranasal, polyp, ROI, tomography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ: KBB pratiğinde rastlanan konulardan birisi tek taraflı nazal kitlelerdir. Bu kitleler içerisinde neoplazi dışı lezyonlar, benign ve malign neoplaziler ile karşılaşılabilmektedir. Ayırıcı tanı amacıyla muayene yöntemleri ve görüntüleme yöntemleri kullanılsa da asıl tanı postoperatif patoloji incelemesiyle ortaya konulmaktadır. Postoperatif patoloji sonuçları ile preoperatif paranazal tomografi yorumları arasında karşılaşılabilen uyumsuzluk dikkat çekicidir. Uyumsuzluk sebepli yaşanan reoperasyon, tedavinin gecikmesi gibi olumsuzlukların engellenebilmesi için çalışmamızda tomografi tanılarında kesinliği artırmada HU ölçümünün değerini araştırdık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma için 01.01.2012-31.01.2022 arasında S.B.Ü. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile S.B.Ü. İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinikleri'nde nazal kitle sebepli takip edilmiş, preoperatif paranazal tomografi çekilmiş, patolojik inceleme yapılmış hastaların bilgileri retrospektif olarak hastane sistemlerinden alındı. 316 hasta tarandı. Patoloji tanılarına göre 8 gruba bölünen hastalarda tomografi görüntüleri, uzman radyolog gözetiminde, PACS sistemi üzerinden analiz edildi. Sonuçta, 271 hastanın tomografi görüntülerinde ROI (region of interest) ölçümü yapılarak ortalama, maksimum, minimum HU değerleri elde edildi; istatistiki karşılaştırma yapıldı. BULGULAR: İnverted papillomlarda ortalama ve maksimum HU değerleri, polip ve antrokoanal polip grubuna göre anlamlı yüksek çıkmıştır. Karsinom grubunda ortalama ve minimum HU değerleri polip ve antrokoanal polip grubuna göre anlamlı farklı çıkmıştır. İnverted papillom ile karsinom arasında ortalama, maksimum HU karşılaştırmasında istatistiksel farklılık bulunamamıştır. Mukosel ve mukozal kalınlaşmanın retansiyon kisti ile karşılaştırmalarında ortalama ve maksimum HU değerleri anlamlı farklı görülmüştür. Mukosel ve mukozal kalınlaşma arasındaki karşılaştırmada ortalama HU değerleri anlamlı farklı görülmüştür. Son olarak fungal enfeksiyonlarda HU değerleri diğer nazal kitlelere göre anlamlı farklı bulunmuştur. SONUÇ: Sonuçlarımız, paranazal tomografi görüntülerinde sinüs içerisindeki kitleye koronal kesitte uygulanacak ROI ölçümüyle elde edilecek HU değerleri üzerinden ayırıcı tanıda kesinliğin artabileceğini göstermiştir. HU değerleri; inverted papillom ve karsinomun polip ve antrokoanal polipten, mukosel ve mukozal kalınlaşmanın retansiyon kistinden, fungal sinüzitlerin ise diğer tüm gruplardan ayırıcı tanısında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
AIM: In ENT practice, we often see one-sided nasal masses. Nonneoplastic, benign and malign neoplastic masses are in this one-sided masses group. Although we get imagings and do physical examinations, postoperational pathology reports are necessary for exact diagnosis. When files've reviewed, encountered with mismatch between postoperative pathological reports and preoperative paranasal tomography interpretations. For the correction on this mismatch, we thought HU values could be useful. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted on 316 patients aged between 9-96 have unilateral nasal mass and underwent paranasal tomography imaging and pathological assessment in 01.01.2012-31.01.2022 at Fatih Sultan Mehmet and Umraniye Training and Research Hospital ENT Departments. Patient informations have obtained retrospectively from hospital information systems. From pathological diagnosis, we've created 8 different groups and analyzed 271 patients' tomography. On tomography images, HU values have obtained with ROI (region of interest) measurement. Then, we compared the groups each other and used statistics to look significant correlations. RESULTS: In our results, we saw statistical difference on average and maximum HU values in between inverted papilloma group and antrocoanal, inflamatory polyp groups. Carcinoma group's average and minimum HU values're significantly different from antrocoanal, inflamatory polyps. But there's no strong statistical HU values difference in between inverted papillomas and carcinomas. Mucosal thickenings and mucoceles have significantly different average and maksimum HU values than retention cysts. As we compare the groups each other, the fungal sinusitis group has the highest average and maximum HU values. CONCLUSION: Our results showed that on coronal section paranasal tomography images, we can obtain HU values with ROI measurements for differential diagnosis. Differential diagnosis on inverted papilloma and carcinoma from polyp and antrochoanal polyp, mucocele and mucosal thickening from retention cyst, fungal sinusitis from all other groups HU values are useful.