Hodgkin lenfomalı hastalarımızın klinik özellikleri, tedavi ve izlem sonuçları
  1. Tez No: 714242
  2. Yazar: SEMA BÜYÜKKAPU BAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA VESİLE ÇORAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, Hodgkin lenfoma, tedavi, risk grup, prognoz, sağ kalım, child, Hodgkin lymphoma, treatment, risk group, prognosis, survival
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Merkezimizin kuruluşundan bu yana geçen 10 yıllık süreçteki deneyiminde çocukluk çağı Hodgkin lenfomalı hastalarımızın demografik ve klinik özellikleriyle, tedavi ve izlem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve yöntem: On sekiz yaş altı toplam 41 Hodgkin lenfomalı hastanın dosya kayıtlarından klinik, demografik özellikleri, tedavi ve izlem sonuçları retrospektif olarak incelendi. Tüm hastalara riske dayalı ABVD kemoterapisi ve tutulu alan radyoterapisi uygulandı. Hastalar sağkalım oranları ve etkili faktörler ile erken ve geç yan etkiler yönünden değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 32'si erkek, %41'i 10 yaşın altında ve yaş ortalamaları 10,68±4,06 idi. Hastaların ilk yakınmalarının başlangıcından tanı alana kadar geçen süre 4,86±3,88 ay idi ve %53,7'si kırsal bölgede yaşamakta idi. Servikal lenf nodu bölgesi %80,5, supraklaviküler lenf nodu bölgesi %61, mediastinal lenf nodu bölgesi %48,8 ile en sık tutulum bölgeleri idi. Histopatolojik alt tipde hastaların %51,2'sinde mikst sellüler ve %36,6 nodüler sklerozan tip görüldü. Nodüler sklerozan tipin %93,3'ü 10 yaşın üzerindeki hastalarda görüldü. Hastaların %53,7'sinde tanıda B semptomu mevcuttu, %36,6'sı ileri evrede başvurmuştu. İleri evrede başvuran hastaların %86,6'sında (erken evrede %34,6) B semptomu mevcuttu. Üç yıllık genel ve olaysız yaşam oranı %88 idi. Yaş, evre, tedavi risk grubu, B semptomu ve ekstranodal tutulum varlığı, LDH, ESH, lökosit, Hb düzeyleri ve sosyoekonomik durumun univaryant analizde genel ve olaysız yaşam oranları üzerine anlamlı etkisi bulunmazken, ‛‛bulky'' kitle varlığının genel yaşam oranı üzerine etkili faktör olduğu saptandı. Sonuç: Tedavi risk grupları arasında yaşam oranlarının fark göstermemesi nedeniyle merkezimizde uygulanan yaklaşım başarılı bulunmakla birlikte, erken tedavi yanıtının da gözetildiği yeni prokollerle tedavi başarısından ödün vermeksizin yan etkilerin azaltılmasına yönelik çalışmalar planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: This study was carried out to assess the demographic and clinic data and treatment/follow-up results of children who were diagnosed with Hodgkin lymphoma and followed in our center for 10 years experience. Patients and Methods: This study retrospectively evaluates the demographic and clinical data and treatment/follow-up results of 41 patients with Hodgkin lymphoma who were younger than 18 years-old. All patients were treated with risked adapted ABVD chemotherapy and also received involved field radiotherapy. The patients were assessed for survival rates, prognostic factors and early and late adverse effects. Results: Thirty-two patients were male and 41% of the patients were below 10 years old with a median age of 10,68±4,06. Median time to diagnosis was 4,86±3,88 months and 53.7% of the patients were living in rural areas. The most frequent involved nodal areas were cervical region (80.5%), supraclavicular region (%61) and mediastinal region (48.8%). The histopathological diagnosis was mixed cellular type in 51.2% of the patients and nodular sclerosis in 36.6% of them. 93.3% of the nodular sclerosis type was seen in patients older than 10 years. B symptoms were present in 53.7% of the patients and 36.6% of the patients were at advanced stage at the time of the diagnosis. The incidence of B symptoms was 86.6% in patients with advanced disease. The 3-year overall and event-free survival rates were 88%. Age, stage, treatment risk groups, presence of B symptoms and extranodal disease and hematological parameters had no significant effect on overall and event-free survival in univariate analysis while bulky disease was the only significant factor on overall survival. In conclusion; Our treatment policy was succesful regarding the similar survival rates in the treatment risk groups, however novel treatment strategies adopting the early response with the reduction of adverse effects are planned in the near future.