Debye yaklaşımına göre yarıiletkenlerin termodinamik özelliklerinin hesaplanması ve bazı reel sistemlere uygulanması
Calculation of thermodynamic properties of semiconductors by using debye method and application on some real systems
- Tez No: 714241
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR MEHMETOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SOMUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarıiletkenler, Isı Kapasitesi, Debye Yaklaşımı, Semiconductor, Heat capacity, Debye Approach
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Yarıiletkenlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin doğru ve hassas olarak incelenebilmesi bilimde önemli bir yere sahiptir. Günümüze kadar teorik ve deneysel pek çok yöntem önerilmiştir. Bu teorik yöntemlerden biri de yarıiletkenlerin termodinamik ve taşıma özelliklerinin hesaplanmasında kullanılan Debye yaklaşımıdır. Bu tez çalışmasında Debye yaklaşımında ortaya çıkan n boyutlu Debye fonksiyonları için yakın zamanda literatürde verilen analitik formül kullanılarak n sayısının tam ve kesir sayılı değerlerinde geniş sıcaklık aralıklarında bazı yarıiletkenlerin öz ısı kapasiteleri incelenmiştir. Isı kapasitesi Debye yaklaşımı için önerilen analitik formüle bağlıdır ve bu formül ile istenilen düzeyde doğru ve hassaslıkta sonuçlar elde edilir. Bu çalışmada , ve yarıiletkenlerin öz ısı kapasiteleri Debye yaklaşımına göre hesaplanmıştır. Bu yarıiletkenlerin sıcaklığa göre öz ısı kapasitelerinin değişimi n sayısının kesir sayılı değerlerinde geniş sıcaklık aralığında incelenmiştir. Elde edilen hesaplama sonuçları n sayısının kesir sayılı değerlerinde literatür ile karşılaştırılmıştır ve iyi uyumlu olduğu görülmüştür. Geniş sıcaklık aralıklarında elde edilen hesaplama sonuçları yarıiletkenlerin bilimsel ve teknolojik alanlarda faydalı olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The accurate and sensitive examination of the physical and chemical properties of semiconductors has an important place in science. Many theoretical and experimental methods have been proposed so far. One of these theoretical methods is the Debye approach, which is used to calculate the thermodynamic and transport properties of semiconductors. In this thesis, the specific heat capacities of some semiconductors in wide temperature ranges were investigated using the Debye approach. The heat capacity depends on the analytical formula proposed for the Debye approach and with this formula; the desired accurate and sensitive results are obtained. In this study, the specific heat capacities of , ve and semiconductors were calculated according to the Debye approach. The variation of these semiconductors with respect to temperature was investigated. The calculation results obtained were compared with the literature and were found to be compatible. Calculation results obtained in wide temperature ranges show that semiconductors will be useful in scientific and technological fields