İdiyopatik aşırı aktif mesaneli kadınlarda mesane eğitimine eklenen manyetik stimulasyonunun etkinliği prospektif randomize kontrollü çalışma
Efficacy of magnetic stimulation added to bladder training in women with idiopathic overactive bladder: A prospective randomized controlled trial
- Tez No: 714261
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, mesane eğitimi, manyetik stimulasyon, idiopathic overactive bladder, bladder training, magnetic stimulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: İdiyopatik aşırı aktif mesaneli (AAM) kadınlarda, mesane eğitimine (ME) eklenen manyetik stimulasyon (MS) etkinliğini değerlendirmek Metod: Araştırmamızın gücü %80 olacak şekilde (Beta=20 ve alfa=0,05) belirlenen örneklem büyüklüğü hesaplamasına göre, çalışmada her bir grup için en az 34, %10 hasta kaybı olasılığı göz önünde bulundurularak her bir grup için 38 hastanın alınması planlandı. Çalışmaya alınan idiyopatik AAM'lı 76 kadın, rastgele sayılar tablosu kullanılarak 2 gruba randomize edildi. Birinci gruba ME (n:38), ikinci gruba ME'ye ek olarak MS (ME+MS) (n:38); manyetik stimulasyon tedavi koltuğu (Novamag NT60) ile haftada 2 gün, günde 20 dakika, 6 hafta süresince toplam 12 seans uygulandı. Hastalar, tedavi öncesi ve tedavi sonunda (6.hafta) inkontinans şiddeti (24 saatlik ped testi), 3 günlük işeme günlüğü (işeme sıklığı, inkontinans sayısı, nokturi ve ped sayısı), semptom şiddeti (OAB-V8), yaşam kalitesi (IIQ-7), tedavi başarısı (pozitif yanıt oranı), kür ve iyileşme oranı ve tedaviden memnuniyet (Likert skala) ile değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da tedavi sonunda tedavi öncesine göre; inkontinans şiddeti, işeme sıklığı, inkontinans sayısı, nokturi, ped sayısı, semptom şiddeti ve yaşam kalitesi değerlendirmelerinde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme olduğu gözlendi (p0.05). Sonuç: İdiyopatik AAM'lı kadınlarda ME'ye eklenen MS tedavisi, tek başına ME'den daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
Method: According to the sample size calculation, which was determined to have a power of 80% (Beta=20 and alpha=0.05) in our study, it was planned to include at least 34 patients for each group and 38 patients for each group, considering the probability of 10% patients loss. Seventy-six women with idiopathic OAB were randomized into two groups using the random numbers generator as follows: Group 1 received BT alone (n:38), and Group 2 received BT+MS (n:38). MS were performed with MS therapy chair (Novamag NT60), two days a week, 20 minutes a day, a total of 12 sessions for 6 weeks. Patients were evaluated in terms of incontinence severity (pad test), 3-day voiding diary (frequency of voiding, nocturia, incontinence and number of pads), symptom severity (OAB-V8), quality of life (IIQ-7), treatment success (positive response rate), cure and improvement rate, and treatment satisfaction (Likert scale) at the baseline and the end of treatment (6th week). Results: A statistically significant improvements were found in incontinence severity, frequency of voiding, incontinence episodes, nocturia, number of pads, symptom severity and quality of life parameters for each group at the end of the treatment compared to the baseline values (p0.05). Conclusion: MS added to BT is more effective than BT alone in women with idiopathic OAB.