Sudan bankacılık sisteminde kullanılan finansal ürünlerin a MOORA ve ARAS yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparison of financial products used in Sudan banking system with MOORA and ARAS methods
  1. Tez No: 714302
  2. Yazar: FATİMA MOHAMMED ABDLRAHIM MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Sudan Bankacılık Sistemi, AAOIFI Standartları, Faizsiz Finans Ürünleri, ARAS, MOORA, The Sudanese Banking System, AAOIFI Standards, Interest Free Finance Products, ARAS, MOORA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çalışmada, faizsiz finans (İslami) bankacılık sisteminin uygulandığı Sudan bankacılık sisteminin yapısı ve tarihsel süreci ele alınarak; faizsiz finans ürünlerinin Sudan bankalarında nakit akışı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sudan bankacılık sistemi ve AAOIFI standartlarının uygulaması ile mali tablolarda sunum ve genel açıklama konuları kavramsal çerçevede ele alınmıştır. Sudan bankacılık sisteminde kullanılan finansal araçların araştırıldığı analiz kısmında çok kriterli karar verme yöntemlerinden MOORA ve ARAS yöntemi kullanmıştır. Çalışma kapsamında kullanılan veriler 2011- 2020 dönem sonuna ait Sudan bankalarında kullanılan faizsiz finans ürünlerini (Murâbaha, Mudâraba, Müşâreke, İcara, İstisnâ, Selem, Mugavala, Karz-ı Hasen vd.) kapsamaktadır. Çalışmanın kapsamı ve kısıtları doğrultusunda MOORA ve ARAS yöntemine göre faizsiz finansal ürünlerin 2018 ve 2020 yıllarında en yüksek finansal performans sonuçlarına sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The study explores the structure and historical background of the Sudanese banking system, which applies the Islamic finance (interest-free) banking system, and investigates the impact of Islamic finance products on cash flow in Sudanese banks. The conceptual framework covers the application of AAOIFI standards in the Sudanese banking system, as well as the presentation and general explanation of financial statements. The analysis section examines the financial instruments used in the Sudanese banking system using multi-criteria decision- making methods such as MOORA and ARAS. The data used within the scope of the study includes interest-free financial products (Murabaha, Mudaraba, Musharake, Ijara, Istisna, Selem, Mugavala, Karz-ı Hasen etc.) used in Sudanese banks for the end of the period of 2011-2020. According to the scope and limitations of the study, it has been found that interest-free financial products have the highest financial performance results in 2018 and 2020, based on the MOORA and ARAS methods.