Sanayi bölgesi otomotiv sektöründe çalışan geç dönem ergenlerin boş zaman tatmin algılarının incelenmesi
Studying the leisure satisfaction perceptions of late-term adolescents working in the automotive sector of the industrial zone
  1. Tez No: 714518
  2. Yazar: MEHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ŞAHAN BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, rekreasyon, algı, geç ergenlik, sanayi, leisure, recreation, perception, late adolescence, industry
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bireylerin çalışma ve çalışma dışı zaman dilimlerinde maruz kaldıkları fiziksel, duygusal ve sosyal olumsuzlukların etkilerini ortadan kaldırmada veya en aza indirgemede boş zamanların nitelikli bir şekilde değerlendirilmesi güncel değerini arttırmakla birlikte bireylerin boş zaman tatminlerine yönelik algılarının tespit edilmesi bu anlamda değer kazanmaktadır. Bu araştırmada sanayi bölgesi otomotiv sektöründe çalışan geç ergenlik dönemi içerisindeki bireylerin boş zaman tatmin düzeylerine yönelik algılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olup, araştırma deseni olarak fenomenoloji (olgubilim) yaklaşımından yararlanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu Mersin ili sanayi bölgesi otomotiv sektöründe çalışan altı geç dönem ergen oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak görüşme yöntemi tercih edilen araştırmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda demografik bilgileri içeren soruların yanı sıra, katılımcıların boş zaman tatmin algılarını incelemek üzere eğitim, fizyolojik, estetik, rahatlama, sosyal ve psikoloji konu başlıklarında altı soru sorulmuştur. Görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz tekniği ile analiz edilmiş ve görüş birliği-görüş ayrılığı formülü ile verilerin analizinde %90 güvenilirlik sağlanmıştır. Verilerden elde edilen bulgulara göre çoğunlukla hafta sonunda sahip oldukları boş zamanlarını arkadaşları ile sportif aktivitelerle değerlendiren katılımcıların psikolojik etki, kişisel gelişim, sosyalleşme, fiziksel iyi olma, rahatlama ve estetik bakış temalarında boş zaman tatmin algısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, boş zaman tatmin algısına sahip oldukları tespit edilen katılımcılara bu algılarını boş zamanlarına daha fazla yansıtabilmeleri için kendilerine yeni imkânlar ve alternatifler sunulması, fiziksel, duygusal ve sosyal sağlığa ulaşmış daha fazla sayıda bireyin refah seviyesi yüksek bir toplum hedefine ulaşmaya katkı sağlamasına imkân tanıyabilecektir.
Özet (Çeviri)
Working and nonworking time frames that are exposed individuals physical, emotional and social demoting to minimize or eliminate the negative effects of leisure time a qualified evaluation of the current value to be identified to reduce the perceptions of individuals regarding both leisure satisfaction, in this sense is gaining value. In this study, it was aimed to reveal the perceptions of individuals working in the industrial zone automotive sector in late-term adolescence towards leisure satisfaction levels. The research is a qualitative study and the phenomenology approach was used as a research pattern. The research group of the study consists of six late-term adolescents working in the automotive sector of the industrial zone of Mersin province. Interview method as data collection method preferred in the research, semi-structured interview form was used as data collection tool. In addition to questions containing demographic information in the interview form. Six questions were asked in the topics of education, physiological, aesthetic, relaxation, social and psychology to examine participants perceptions of leisure satisfaction. The data obtained from the interviews were analyzed by descriptive analysis technique and 90% reliability was achieved in the analysis of the data with the consensus-disagreement formula. According to the results obtained from the data, it was found that participants who evaluated their leisure time at the end of the week with sports activities with their friends had a perception of leisure satisfaction in the themes of psychological impact, personal development, socialization, physical well-being, relaxation and aesthetic point of view. As a result, providing participants who have been found to have a perception of leisure satisfaction with new opportunities and alternatives to reflect these perceptions more on their leisure time will allow more individuals who have reached physical, emotional and social health to contribute to achieving the goal of a society with a high level of well-being.