Gerçek yaşam temelli okul sözlüğü bağlamında özel adlar
Proper nouns in the context of real life based school dictionary
- Tez No: 714540
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Adbilim, Gerçek Yaşam Temelli Okul Sözlüğü, Özel Adlar, Türkçe Eğitimi, Onomastics, Real Life Based School Dcitionary, Proper Nouns, Turkish Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Adbilim (Onomastik) Avrupa'da dilbilimin bir alt kolu olarak ortaya çıkmıştır ve zaman içinde kendi terminolojisini oluşturarak bağımsız bir dilbilim dalı olmuştur. Türkiye'de adbilim çalışmaları 1940'lı yıllardan itibaren yapılmaya başlanmıştır. TÜBİTAK-SABOG-1003 ÖNCELİKLİ ALANLAR AR-GE PROJELERİ DESTEKLEME ALANLARI kapsamında yürütülen Gerçek Yaşam Temelli Okul Sözlüğü (GYTOS) projesinde kullanılan“Türk Çocuk Yazını Özel Alan Derlemi”, (bk.http://turkcederlem.mersin.edu.tr/cocuk/) derlem dilbilimin ilke ve yöntemleri çerçevesinde bir araya getirilmiş 8.639.522 milyon sözcükbirim (+/-) içermektedir. Ders kitapları ve çocuk yazını metinlerinin de eklenmesiyle derlem 10.686.657 sözcükbirim (+/-) içeren bir araştırma evreni olarak Gerçek Yaşam Temelli Okul Sözlüğü Uygulamaları projesi için hazır hâle getirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Gerçek Yaşam Temelli Okul Sözlüğü (GYTOS) projesindeki özel alan derleminde yer alan özel adları adbilimi bağlamında belirlemek ve sınıflandırmaktır. Yapılan sınıflandırmanın içerik çözümlemesi meta analiz yöntemi kullanılarak özel adlar bağlamında raporlaştırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda 7.422 özel ad belirlenmiş ve bu özel adlar on dört ana başlıkta sınıflandırılmıştır. Araştırmada 2.976 kişi adı, 2.031 yer adı, 683 kök adı, 466 sanat eseri adı, 439 tarih (zaman) adı, 324 kurum, kuruluş ve kurul adı, 181 coğrafi ad, 114 kısaltma adı, 76 araç adı, 55 hayvan adı, 47 ürün adı, 24 bitki adı, 4 tıbbi ad ve 2 kanun, tüzük ve yönetmelik adı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Onomastics was emerged as a subbranch of linguistics in Europe and became an independent linguistics branch as forming its own terminology in time. The linguistics researches in Turkey were started to make since 1940's.“The Private Are Collection of Turkish Child Literature”used in Project of Life Based School Dcitionary carnied out within TÜBİTAK-SABOG 1003 PRIORITY AREAS THE SUPPORTING PROGRAMMES OF RE-DO PROJECTS contains 8.639.522 lexemes which they were joined together within the scope of the methods and rules of collective linguistics. The collection was made ready for the project the practices of Real Life Based School Dcitionary as a population containing 10.686.657 lexemes with adding the lesson books and the textes of child literature. The purpose of this research is to determine and classify the proper nouns which are in the collection of proper nouns in the project of Real Life Based School Dcitionary within the context of onomastics. The content analysis of the classification was reported as using meta analysis method within the context of proper nouns. At the end of this research 7.422 proper nouns were determined and these proper nouns were classifiend in fourteen main topics. In the research 2.031 personal names, 1.997 place names, 683 stem names, 466 artwork names, 439 date names, 324 institution, and council names, 181 geographical names, 114 abbreviationn, 76 vehicle names, 5 animal names, 4 praduct names, 24 plant names, 4 medical names and 2 statue, legislation and regulations names.