Yapı Kredi Yayınları - Remzi Kitabevi örnekleminde yayınlanan sanat kitap kapak tasarımlarının göstergebilimsel çözümlemesi
Semiotic analysis of art book cover designs published in the sample of Yapı Kredi Publications Remzi Bookstore
  1. Tez No: 714542
  2. Yazar: BUKET TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR SOĞUKKUYU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik tasarım, Kitap kapağı tasarımı, Göstergebilim, Sanat kitapları, Graphic design, Book cover design, Semiotics, Art books
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Grafik tasarım, sanat eğitimi açısından çeşitli yaklaşım ve unsurları içerisinde barındıran geniş bir disiplin alanıdır. Grafik tasarım, iletişim sürecini kolaylaştırmakla birlikte belli bir düzen ve uyum içerisinde mesajı alıcıya iletmektedir. Uzun ömürlü grafik tasarım ürünlerinden biri olan kitap kapak tasarımı, aktarmak istenen mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurma işlevini gerçekleştirir. Ek olarak tasarım öğeleriyle birlikte, görsel ve yazınsal unsurları bir düzen içerisinde kullanır. Kitap kapağı, kitabın giysisi gibidir. Kitabı korur, taşıma kolaylığı sağlar, okuyucuya kitabın içeriği hakkında bilgi verir. Kitap kapağı yazar ile okur arasında ilk iletişimi sağlayan kaynaktır. Bu çalışmada örneklem olarak Yapı Kredi Yayınları ve Remzi Kitabevi Yayınları tarafından basılan sanat dizisi, kitap kapak tasarımları incelenmiştir. Bu yayınevlerinin seçilme amacı: sanata ve sanatçıya değer vermeleri, teknolojiyi takip etmeleri, müşteri odaklı olmalarıdır. Tasarımcı yaklaşımları ile oluşturulan farklı bakış açılarıyla, kültür-sanat etkinlikleri düzenlemeleri, tanınan ve saygı duyulan yayınevleri arasında yer almalarını sağlamıştır. Çalışma örnekleminde göstergebilimsel çözümlemenin kullanılması imgelerin anlamlandırılmasını sağlamanın yanı sıra grafik tasarım eğitimine de katkıda bulunmuştur. Araştırmanın amacı: Yapı Kredi Yayınları - Remzi Kitabevi Örnekleminde Yayınlanan Sanat Kitap Kapak Tasarımlarının Göstergebilimsel Çözümlemesidir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmaktadır. Araştırmanın temel amaçlarından biri: kitap kapak tasarımları üzerinden göstergebilimsel çözümlemeler ortaya koymaktır. Diğer bir amaç da görsel sanatlar ile farklı meslek grupları arasında ilişki kurup, disiplinlerarası bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu araştırmada, tasarımcıların odaklandığı noktalara bakmadan farklı ve kullanışlı bir kaynak sunmak hedeflenmektedir. Göstergeler yoluyla iletişim kuran insan, göstergelerin arkasındaki anlamlardan ziyade görünene dikkat etmektedir. Göstergebilim, gösterge dizelerini inceleyen bilim olarak algı-iletişim yolunu kullanmaktadır. Duyularımızın her birine seslenebilen dış gerçeklikler, gizli ya da açık iletişim biçimleri arasında yer almaktadır. Göstergebilim, en sıradandan en karmaşığa kadar insanı çevreleyen olguları gün ışığına çıkarmaktadır. Kitap kapakları üzerinden göstergebilimsel çözümleme yapılmasının amacı: Türkiye'deki tasarıma bakış açısının anlam bakımından irdelenmesidir. Bu araştırmanın birinci bölümünde sırasıyla: araştırmanın problem durumu, önemi ve amacı, problem cümlesi ve alt problemleri, sınırlılıkları, varsayımları ve tanımları yer almaktadır. İkinci bölümünde ise: grafik tasarım ürünü olan kitap kapak tasarımlarından ve göstergebilimsel çözümlemenin tasarım eğitimindeki yerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde yöntem bilgileri yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise bulgulardan yola çıkarak tespit edilen çözümlemeler yer almaktadır. Araştırma bulguları sonucunda, grafik tasarım eğitiminde gösterge ve kodların iletişimi aktarmada geliştirici olup olamayacağı hakkında fikirler öne sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
Graphic design is a broad discipline that includes various approaches and elements in terms of art education. Graphic design facilitates the communication process and conveys the message to the receiver in a certain order and harmony. Book cover design, which is one of the long-lasting graphic design products, performs the function of announcing the desired message to the target audience through visual communication. In addition, it uses visual and literary elements in an order along with design elements. A book cover is like a book's clothing. It protects the book, provides ease of transport, informs the reader about the content of the book. The book cover is the source that provides the first communication between the author and the reader. In this study, the art series and book cover designs published by Yapı Kredi Yayınları and Remzi Kitabevi were examined as a sample. The purpose of choosing these publishers is: to value art and artists, to follow technology, and to be customer-oriented. Organizing cultural and artistic events with different perspectives created by their designer approaches, has enabled them to be among the well-known and respected publishing houses. The use of semiotic analysis in the study sample has contributed to graphic design education as well as providing meaning to images. Purpose of the research is the Semiotic analysis of art book cover designs published in the sample of Yapı Kredi Publications Remzi Bookstore. In this study, qualitative research method is used. One of the main purposes of the research is to reveal semiotic analyzes through book cover designs. Another aim is to establish a relationship between visual arts and different professional groups and to gain an interdisciplinary perspective. In this research, it is aimed to present a different and useful resource without looking at the focus of the designers. Communicating through signs, people pay attention to the visible rather than the meanings behind the signs. Semiotics uses the perception-communication path as the science that examines the sign strings. External realities that can appeal to each of our senses are among the forms of hidden or open communication. Semiotics brings to light the phenomena surrounding people, from the most ordinary to the most complex. The purpose of semiotic analysis on book covers: To examine the design perspective in Turkey in terms of meaning. In the first part of this research, respectively, the problem situation, importance and purpose of the research, problem statement and sub-problems, limitations, assumptions and definitions are included. In the second part: book cover designs, which are products of graphic design, and the place of semiotic analysis in design education are mentioned. The third section contains method information. In the fourth chapter, there are analyzes determined based on the findings. As a result of the research findings, ideas are put forward about whether indicators and codes can improve communication in graphic design education.