Augustinus'ta Tanrı ve zaman itirafi
The confession of God and time in Augustinus
  1. Tez No: 714548
  2. Yazar: BURCU SONGÜL SARPYAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EKİN KAYNAK ILTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Augustinus, Tanrı, Zaman, İtiraflar, Platon, Augustine, God, Time, Confessions, Plato
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Felsefe tarihinde, Tanrı ve zaman konularına Antik Çağ ve Orta Çağ düşünürleri farklı açılardan bakmışlardır. Zamana ilişkin sistemli bir inceleme Platon'a gelinceye kadar yapılamamıştır. Platon bu incelemeyi mitoloji temelinde yapmışken Augustinus, teoloji ile zamanın Tanrı yaratımı olduğunu öne sürmüştür. Bu savı ise İtiraflar adlı eserinde bulunmaktadır ve bu eserde Tanrı'nın ezeli ve ebedi özellikler taşıdığı için herhangi bir zamana bağlı olmadığını ifade ederek Tanrı'yı zamanın üstünde konumlandırmıştır. Birçok düşünür eserlerinde döneminde öne çıkan sorunlardan söz etmişlerdir. Augustinus da dönemini yansıtan diğer düşünürler gibi Orta Çağ felsefesine hâkim olan Tanrı'nın evrendeki şeyleri yoktan var ettiği düşüncesinden hareketle zamanı da yoktan var etmiş olduğu düşüncesine ulaşmıştır, bu sayede Augustinus'un öncelikle Tanrı daha sonra da zaman düşüncesi şekillenmeye başlamıştır. Bu çalışmada Orta Çağ'ın önemli isimlerinden biri olan Augustinus'un İtraflar adlı eserinden yola çıkılarak Tanrı ve zaman anlayışını nasıl oluşturduğunun ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisinin ne olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Daha sonra Augustinus'un birçok konuda yolundan gittiği Platon'un Tanrı ve zaman anlayışlarından söz ederek Augustinus ve Platon'un karşılaştırılması yapılarak, Augustinus'un Tanrı ve zaman hakkındaki düşünceleri irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
In the history of philosophy, ancient and medieval thinkers had different perspectives about the concepts of God and time. A systematic examination of time could not be made until Plato. While Plato made this examination on the basis of mythology, Augustine aimed to explain the theology and the idea that time was the creation of God. In his work titled Confessions he positioned God above time by expressing that God was not bound to any time, because he had eternal and everlasting characteristics. Many thinkers have mentioned the prominent problems of their period in their works. Augustine, too, reflecting his period reached to the idea that God, on which the philosophical discussions dominated the Middle Ages, created time from nothing, as God created the things in the universe from nothing, too. In this study, it is intended to determine how Augustine, one of the important names of the Middle Ages, formed the understanding of the concepts of God and time, and what the nature of the relationship between them was, based on his work called Confessions. Then, by mentioning Plato's understanding of God and time, which Augustine followed in many issues, Augustine's and Plato's views will be compared, and Augustine's views about God and time will be investigated.