Eceabat belediyesi çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeyinin incelenmesi
Investigation of occupational HEALTH and safety knowledge level of eceabat municipality employees
- Tez No: 714549
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Belediye, Farkındalık, Bilgi Düzeyi, SPSS 25.0, Occupational Health and Safety, Municipality, Awareness, Knowledge Level, SPSS 25.0
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışma ortamına bağlı olarak çeşitli risklerle karşı karşıya kalan belediye çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği bilgi seviyeleri demografik özelliklerine göre incelenmesidir. Bu çalışma, Eceabat Belediyesi'nde (Çanakkale) farklı alanlarda görev yapan 70 personel ile yapılmıştır. Çalışmada 4'ü açık, 24'ü kapalı uçlu olmak üzere toplam 28 sorudan oluşan anket yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. SPSS (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) programı kullanılarak anket sonuç verileri analiz edilerek yorumlanmıştır. Çalışma sonucunda erkek çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği bilgi düzeyleri, kadın çalışanların bilgi düzeylerine göre daha yüksek çıkmıştır. Memur olarak görev yapan katılımcıların İSG bilgi düzeyleri işçi olarak görev yapan katılımcıların bilgi düzeylerine göre yüksek çıkmıştır. Yaş aralığına göre değerlendirildiğinde ise çalışanların yaşlarının ilerlemesiyle birlikte bilgi düzeylerinin de azaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the occupational health and safety information levels of municipal employees who face various risks depending on the working environment according to their demographic characteristics. This work was carried out with 70 employees working in different fields in Eceabat Municipality (Canakkale). In the study, a total of 28 questions, 4 open and 24 closed-ended, were interviewed face-to-face. SPSS (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) survey result data are analyzed and interpreted using the program. As a result of the study, occupational health and safety information levels of male employees were higher than the knowledge levels of female employees. The OHS information levels of the participants who served as civil servants were higher than the knowledge levels of the participants who worked as workers. When evaluated according to the age range, it was observed that the knowledge levels decreased with the age of the employees.