Sıçanlarda erken ve geç yenidoğan dönemlerinde farklı sevoflurane uygulamalarının preadölesan dönemde öğrenme ve bellek üzerine etkileri
The effects of different sevoflurane applications in early and late neonatal periods of rats on learning and memory in preadolescent period
  1. Tez No: 714551
  2. Yazar: KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE KABUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sevofluran, LTP, Öğrenme, Bellek, Sıçan, Sevoflurane, LTP, Learning, Memory, Rat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; erken ve geç yenidoğan dönemlerindeki sevofluran uygulamalarının preadölesan dönemde nörotoksisite, öğrenme ve bellek üzerine etkilerini araştırmaktır. Yöntem: 75 yenidoğan erkek Wistar sıçan çalışmaya alındı ve 5 gruba randomize edildi. %2,6 sevofluran+O2; postnatal 7. günde tek sefer sevofluran uygulanan grup (S1), postnatal 7., 8., 9. günlerde tekrarlayan dozlarda sevofluran uygulanan grup (S2), postnatal 21. günde tek sefer sevofluran uygulanan grup (S3), postnatal 21., 22., 23. günlerde tekrarlayan dozlarda sevofluran uygulanan grup (S4). Sham grubuna (çalışmanın kontrol grubu) ise postnatal 7. günde sadece %50 O2 uygulandı. Tüm gruplarda Morris su tankı (MST) testlerine postnatal 45. günde başlandı. Postnatal 50. gün probe trial ve ardından açık alan testleri uygulandı. Postnatal 52. gün anestezi altında Long Term Potentiation (LTP) kayıtları alındı ve anestezi altında dekapite edildi. Bulgular: Yenidoğan sıçanlara erken ve geç dönem tek sefer ve tekrarlayan sevofluran uygulaması sonrası yapılan davranış deneylerinde, Morris su tankı ve açık alan testlerinde gruplar arasında anlamlı farklar bulundu. MST testlerinde, Sham grubu ile karşılaştırıldığında S1 ve S3 gruplarındaki sıçanların hedef kadranda daha uzun süre zaman geçirdiği ve tekrarlayan anesteziye maruz kalan S2 grubunun hedef kadranda geçirdiği sürenin S1 grubuna göre kısa olduğu bulundu. Açık alan testlerinde, Sham grubuna göre sadece S2 grubunda girilen kare sayısının azaldığı bulundu. LTP kayıtlarında, bazal kayıtta alınan değerlere göre değişimine bakıldığında, S2 (104.37±1.10) ve S4 (109.86±4.10) gruplarının EPSP eğimlerindeki değişimin sham (137.39±7.80) grubuna göre anlamlı derecede azaldığı ve S2 (108.88±3.85) grubunda PS genliğinde sham (144.68±11.16) grubuna göre anlamlı derecede azalma olduğu bulundu. Sonuçlar: Öğrenme ve bellek testleri değerlendirildiğinde; yenidoğan sıçanlarda yaptığımız bu çalışma ile 2 saat süreyle %2,6 konsantrasyonda sevofluranın yenidoğanın erken döneminde ve tekrarlayan dozlarda uygulanmasının nörotoksik olduğu ve öğrenme bellek disfonksiyonuna neden olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; to investigate the effects of sevoflurane administration in early and late neonatal periods on neurotoxicity, learning and memory in preadolescence. Methods: 75 newborn male Wistar rats were included in the study and randomized into 5 groups. 2.6% sevoflurane+O2; the group that received once sevoflurane on postnatal 7th day (S1), the group that received repeated doses of sevoflurane on postnatal 7th, 8th and 9th days (S2), the group that received sevoflurane once on postnatal 21st day (S3), the group that received repeated doses of sevoflurane on postnatal 21st, 22nd, 23rd days (S4). On the other hand, only 50% O2 was administered to the Sham group (control group of the study) on the postnatal 7th day. Morris water tank (MST) tests were started on the postnatal 45th day in all groups. Probe trial and then open field tests were performed on the postnatal 50th day. Long Term Potentiation (LTP) records were taken under anesthesia on the postnatal 52nd day and decapitated under anesthesia. Results: In behavioral experiments performed on newborn rats after a single and repeated administration of sevoflurane in the early and late periods, Morris water tank and open field tests, significant differences were found between the groups. In MST tests, it was found that rats in the S1 and S3 groups spent longer time in the target quadrant compared to the Sham group, and the time spent in the target quadrant of the S2 group exposed to repeated anesthesia was shorter than the S1 group. In the open field tests, it was found that the number of squares entered decreased only in the S2 group compared to the Sham group. When the change in LTP recordings compared to the values taken in the baseline recording was examined, the change in EPSP slopes of the S2 (104.37±1.10) and S4 (109.86±4.10) groups decreased significantly compared to the sham (137.39±7.80) group and it was found that there was a significant decrease in PS amplitude in the S2 (108.88±3.85) group compared to the sham (144.68±11.16) group. Conclusion: When learning and memory tests were evaluated; In this study we performed in newborn rats, it was observed that the administration of sevoflurane at a concentration of 2.6% for 2 hours in the early period of the newborn and at repeated doses was neurotoxic and caused learning memory dysfunction.