Lusignan Hanedanlığı döneminde Kıbrıs (XIII. – XV. yüzyıl)
Cyprus during Lusignan Dynasty (XIII – XV century)
- Tez No: 714731
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ HACIGÖKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Lusignan Hanedanlığı, Kıbrıs Haçlı Krallığı, Haçlılar, Cyprus, Lusignan Dynasty, Cyprus Crusader Kingdom, Crusaders
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 467
Özet
Kıbrıs, tarih boyunca stratejik konumu sebebiyle farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Orta Çağ'da Kıbrıs'a hâkim olmak Akdeniz'in doğusunu kontrol altında tutmak için önemliydi. Haçlı seferleri sırasında da deniz yoluyla doğuya gitmek isteyenlerin geçit noktasındaydı. Aslan Yürekli Richard da Kıbrıs'tan geçerken adayı hakimiyeti altına almış, yönetimi de önce Templier Şövalyelerine sonra da Guy de Lusignan'a vermiştir. Bu şekilde başlayan Lusignan hakimiyeti 1489 yılına kadar sürdü. 1489 yılında Caterina Cornaro adayı Venediklilere bırakmıştır. Kıbrıs, 1192 yılından 1489 yılına kadar yaklaşık üç yüz yıl Lusignan idaresinde kalmıştır. Bu dönemde adada siyasi birlik sağlanmış, Kudüs Krallığı'na benzer bir idari yapı oluşturmuştur. Ekonomik açıdan Lusignan dönemi kıtlıklar, salgın hastalıklar ve çekirge istilaları gibi doğal sorunlar sebebiyle sıkıntılı dönemler geçirmiş, zaman zaman da dış borçları sorun yaratmıştır. Lefkoşa (Nicosia Leucosia), Gazi Mağusa (Famagusta, Famagosta), Girne (Kyrenia), Baf (Paphos) başlıca büyük şehirleri olmuştur. Ticari açıdan bakıldığında da Lusignanların adaya hareket getirdiğini gözlemlemek mümkündür. Selçuklular, Memlükler, Cenevizliler, Venedikliler tarafından baskı altında tutulan Kıbrıs Lusignan Krallığı 1489 yılına kadar varlığını sürdürse de XV. yüzyılın sonunda adaya Venedikliler hâkim olmuştur.
Özet (Çeviri)
Cyprus has hosted different civilizations throughout history due to its strategic location. Dominating Cyprus was important for keeping the eastern Mediterranean under control. During the Crusades, it was at the gateway for those who wanted to go east by sea. Richard the Lionheart also took the island under his control while passing through Cyprus, and gave the administration first to the Templier Knights and then to Guy de Lusignan. The Lusignan domination, which started in this way, lasted until 1489. In 1489, Caterina Cornaro left the island to the Venetians. Cyprus remained under the Lusignan administration for about three hundred years, from 1192 to 1489. In this period, political unity was achieved on the island and an administrative structure similar to the Kingdom of Jerusalem was established. Economically, the Lusignan period had troubled times due to natural problems such as famines, epidemics and locust invasions, and its foreign debts created problems. Nicosia, Famagusta, Kyrenia, Paphos were the main big cities. From a commercial point of view, it is possible to observe that the Lusignans brought movement to the island. Although the Lusignan Kingdom of Cyprus was held down by the Seljuks, Mamluks, Genoese and Venetians, continued to exist until 1489, the Venetians dominated the island at the end of the 15th century.