Kıbrıs'ta Lusıgnanlar döneminde çokkültürlülük
Multiculturalism in Lusignan Kingdom of Cyprus
  1. Tez No: 810764
  2. Yazar: ÖZGE BOZKURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP GÜNGÖR, DOÇ. DR. SEYİT ÖZKUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs, Lusignanlar, Çokkültürlülük, Kimlik, Çoklu Kimlik Kuramı, Cyprus, Lusignans, Multiculturality, Identity, Multiple Identities Theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu doktora tezi, kurulduğu 1192 yılından Venedik idaresine geçtiği 1489 yılına kadar Kıbrıs Lusignan Krallığı'nda çokkültürlülük meselesini incelemektedir. Odak noktası, adadaki çokkültürlü yapıyı tanımlamak ve bir kültürel çeşitlilik listesi sunmaktan ziyade bu farklı kültürden insanların nasıl bir arada yaşadıkları üzerinde bir fikir geliştirmektir. Dolayısıyla farklı kültürden insanların birbirlerini nasıl gördükleri, hangi kimliklerle tanımladıkları ve ötekilerin sınırlarına ne şekilde ve hangi koşullarda geçtikleri konusuna eğilmektedir. Doğu Akdeniz'de ticaret, hac, göç gibi nedenlerden dolayı oldukça işlek bir coğrafi konumda olması ve Akdeniz'in siyasi kontrolünde kilit rol oynaması Kıbrıs'ın her daim heterojen ve kompleks bir toplumsal yapıya sahip olmasına yol açmıştır. Guy de Lusignan'ın izlediği iskân politikası ve 1291 yılında Akkâ'nın Müslümanlar tarafından ele geçirilmesi insan hareketliliğini teşvik etmiş, adadaki kültürel çeşitliliği arttırmıştır. Bu çalışmada farklı kültür gruplarına sahip insanların birbirleriyle ilişkileri, kimliğin bu süreçteki rolü ve mahiyeti, faydacı ve durumsal seçimlerin kültürel sınırların esnetilmesindeki işlevi göz önünde bulundurularak ele alınmaktadır. Adada yaklaşık üç yüz yıl süren Lusignan hâkimiyeti altında farklı kültürel arka plandan gelen insanların geliştirdikleri ortak yaşam pratikleri krallık kanunları, kilise konsil kayıtları, papalık mektupları, noter kayıtları ve seyyahların anlatıları ışığında incelenmektedir. Alandaki kültür çalışmalarına yeni bir bakış ve kavrayış getirmeyi hedefleyen bu çalışma aynı zamanda hem Kıbrıs hem de Doğu Akdeniz bölgesinin geç Ortaçağ'daki sosyo-kültürel dinamiklerini daha yakından tanımayı ve anlamlandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This doctorate thesis examines the matter of multiculturality in the Lusignan Kingdom of Cyprus between its establishment in 1192 and 1489, when it was placed under Venetian rule. Its point of focus is to develop an idea as to how people from these different cultures lived together, rather than to define the multicultural structure on the island and present a list of the variety of cultures. Therefore, the study gives thought to the subjects of how people from different cultures saw each other, the identities they defined each other with and how they determined the boundaries of others. The fact that Cyprus was in a relatively busy geographical area of the Eastern Mediterranean, due to trade, the pilgrimages and migration and that it always played a critical role in the political control of the Mediterranean resulted in the island possessing a cosmopolitan, complex and hybrid social structure in all periods. On the other hand, the Crusades led to people possessing various cultural discourses coming to and settling in this region. Intensive immigration to Cyprus began with the ending of the Christian domination in these settlements, and the complex structure of society became even more varied. This study sets off from the theory that people from different cultural groups possessed more than one discourse in terms of their identity and that they communicated with each other taking into account beneficial and casal identifications in their relationships with each other, in order to examine the boundaries between the cultural groups, the manner in which people lived together and how they saw each other, within the light of various primary resources such as the laws, the records of the church council and church documents, the letters written by the Papacy to the administration of the island, the records held by the notaries and the narratives of travellers, as well as secondary studies on the subject. This doctorate thesis, which aims to bring a new outlook and understanding to the cultural studies in the field, also aims for a closer recognition and interpretation of the socio-cultural dynamics in both Cyprus and the Eastern Mediterranean region during the late Middle Ages.