An island and its king: Peter I of Lusignan
Bir ada ve kralı: Lüzinyanlı Peter I
- Tez No: 781084
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LUCA ZAVAGNO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Krallığı, Lüzinyanlar, Haçlı Seferleri, İskenderiye Haçlı Seferi, 1. Peter, Kingdom of Cyprus, Lusignans, crusades, Alexandrian Crusade, Peter I
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
1358 ve 1369 yılları arasında hüküm süren Kıbrıs kralı Lüzinyanlı Peter I Orta Çağ Kıbrısı'nın ve Akdeniz tarihinin resmedilmeye en değer hükümdarlarından biridir. Henüz hükümdarlığının en başından, öldürülmesine kadarki süreçte Peter Anadolu kıyılarına akınlar düzenlemiş ve planladığı Haçlı Seferi için destek bulmak adına iki Avrupa Turu tertiplemiştir. Beklediği maddi desteği bulamasa da taht üzerindeki hakkını sağlamlaştırmış, ve bir süredir toparladığı ordunun başında, sonucunda şehri yağmaladıktan sonra geri çekilmeye zorlansa da İskenderiye Haçlı Seferi'ni düzenlemiştir. Sonraki yıllarda Memlüklere ve Türklere karşı seferlerine devam etmiş olsa da Peter'ın planları başarısız olmuş ve hiç bitmeyen savaşlar ve giderek kötüleşen iç ilişkileri sebebiyle öldürülmüştür. Peter, Lüzinyan kralları arasında en etkili olanlardan biri olarak gösterilse de mevcut çalışmalar çoğunlukla onun ekonomik ve siyasi yönüne odaklanmakta ve entegre çalışmalar ortaya koyamamaktadır. Bu tez ise Peter'ın icraatlerinin, onun hırslı ve adanmış karakterinin bir sonucu olduğunu öne sürmektedir. Bu bağlamda bu tez, yeni bir bakış açısı getirerek Peter'ın tatmin edici bir biyografisini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Peter I of Lusignan, the King of Cyprus who ruled between 1358 and 1369 is one of the most picturesque rulers of Medieval Cyprus and the Mediterranean history. From the very beginning of his rule to his murder, Peter raided to the Anatolian coasts and launched two tours to Europe to be able to gain support for his planned Crusade. He was unable to obtain financial support he sought to receive, but he managed to strengthen his position to throne and, after a few years of effort, in control of a small army he had been harvesting for years, launched the Alexandrian Crusade despite the fact that he could only sack the city and was forced to retreat. In the following years, he continued the raids against the Mamluks and the Turkish emirates in Anatolia, but Peter's plans failed to go as planned as he was killed by his lords as a result of never- ending conflicts and troublesome domestic affairs. Peter is considered as one of the most energetic rulers in Lusignan Cyprus, but Available studies predominantly and separately focus on the economics or the political aspects of this period. These studies are shortfall as they are unable to generate integrated works. This thesis proposes that Peter's actions in his life are derived out of his ambitious and dedicated character. In this context this thesis, developing a new point of view, aims to provide a convincing biography of Lusignan king Peter I, and aims to portray the king by uderlining the rationale behind the important developments during his reign.