Öğrencilerin sosyal bilgiler öğrenme nedenleri, süreçte karşılaştıkları sorunlar, beklentileri ve sosyal bilgiler öğrenmelerinin yaşamlarına yansımaları
Reasons for students to learn social studies, their problems and expectations during teaching process and reflections of learning social studies on their lives
- Tez No: 714730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, sosyal bilgiler dersi öğretim programı, sosyal bilgiler öğrenme, öğrenci beklentileri, durum araştırması deseni, Social studies, social studies curriculum, social studies learning, student expectations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin sosyal bilgiler dersini öğrenme nedenlerini, sosyal bilgiler dersinde yaşadıkları sorunları, sosyal bilgiler öğretmeninden beklentilerini ve sosyal bilgilerin yaşamlarına yansımalarını belirlemektir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışası olarak yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 öğretim yılında Kilis ili Merkezi'ne bağlı ortaokullarda farklı sınıf düzeylerinde (5, 6. ve 7.sınıf) öğrenim gören 90 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubunun oluşturulmasında amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak açık-uçlu sorulardan oluşan online görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda alt problemler doğrultusunda her sınıf düzeyinde benzerlik gösteren bulgulara ulaşılmıştır. Bulgulara göre her sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal bilgiler dersini öğrenme nedenleri arasında genel olarak dersi sevmek, merak, tarih öğrenmek ve bu ders aracılığıyla geleceğe hazırlanmak yer almaktadır. Her sınıf düzeyinde öğrencilerin sosyal bilgiler dersinde yaşadıkları sorunlar sosyal bilgilere ait bazı konuların anlaşılamaması ve derslerde oluşan gürültü olarak saptanırken 5. sınıf düzeyinde dersin sıkıcı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte çalışmada derslerde uygulamalı etkinliklerin yapılması, derslerin eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde işlenmesi ve öğrencilerle daha fazla ilgilenilmesi her sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal bilgiler öğretmeninden beklentileri olarak bulgulanmıştır. Öte yandan 5.sınıf öğrencilerinin bir kısmı tarafından sosyal bilgiler ders saatinin artırılması gerektiğinin vurgulanması araştırmada önemli bir sonuç olarak düşünülebilir. Sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin gerçek yaşamlarına yansımaları ise her sınıf düzeyinde benzer olmakla birlikte farklılık göstermiştir. Öğrenciler genel olarak sosyal bilgilerin günlük yaşamlarındaki kazanımlarının farkında olduklarını ve bunları kullandıklarını belirtmişlerdir. Çalışmada bilginin gündelik yaşamda kullanımı, öğrenilen bilgilerin gerçek hayatı kolaylaştırması, öğrenilen hak ve sorumlulukları yerine getirme, kültür bilincini geliştirme, çevreye duyarlı birey olarak davranma bu kazanımların öğrenciler arasında yaygın örnekleri olarak bulunmuştur. Ek olarak 5. ve 6. sınıf öğrencileri sosyal bilgiler dersi aracılığıyla dünyayı tanıdıklarını belirtirken; 7. sınıf öğrencileri sosyal bilgiler dersi sayesinde ülkemizi daha iyi tanıdıklarını ifade etmişlerdir. Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında Sosyal bilgiler öğretmenlerine öğrencilerle diyaloglar kurarak etkili ve verimli bir sınıf yönetimi sağlamaları, derslerde anlaşılmayan konulara daha fazla ağırlık verip öğrencilerin etkin katılımlarını sağlamaları ve öğrencilerin kendi bilgi yapılarını anlamlandırmalarına yardımcı olmaları, sınıf ortamında etkili öğretim stratejilerinden yararlanmaları ayrıca öğrencilere daha fazla ilgi ve sevgi göstermeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the reasons for middle school students to learn social studies lessons, the problems they encounter in social studies lessons, their expectations from their social studies teacher and the reflections of social studies on their own lives. The study was carried out as a case study, one of the qualitative research designs. The study group consisted of 90 students who were enrolled at different grade levels (5, 6, and 7th grades) in middle schools affiliated with Kilis City in Turkey in the 2020-2021 academic year. The maximum variation sampling technique, one of the purposive sampling methods, was used in the formation of the study group. An online interview form consisting of open-ended questions was used as a data collection tool. The content analysis technique was used to analyze the study data. As a result, similar findings were obtained at each grade level in line with the sub-problems. According to the findings, the reasons for taking the social studies course by students at every grade level are generally to love the course, to be curious, to learn history, and to prepare for the future through this course. While the problems faced by the students at every grade level in the social studies lessons were determined as the inability to understand some subjects related to social studies and the noise in the lessons, it was determined that the 5th grade students thought that social studies lessons are boring. In addition, it was found that doing practical activities in the lessons, teaching the lessons in a fun and interesting way and paying more attention to the students were the expectations of the students studying at every grade level by the social studies teacher. On the other hand, it can be considered an important result of this study that some of the 5th grade students emphasized that the social studies course hours should be increased. The reflections of the social studies course on the real lives of the students, on the other hand, were similar at every grade level, but differed. Students generally stated that they are aware of the achievements of social studies in their daily lives and they use them. In the study, the use of information in daily life, the information learned to make life easier, the fulfillment of the learned rights and responsibilities, the awareness of culture, the behavior as an environmentally sensitive individual were found to be common examples of these achievements among students. In addition, 5th and 6th grade students stated that they got to know the world through the social studies course; 7th grade students stated that they got to know our country better thanks to the social studies course. In light of the data obtained from this study, it is necessary for social studies teachers to provide effective and efficient classroom management by establishing dialogues with students, to give more weight to subjects that are not understood in the lessons, to ensure the active participation of students and to help them make sense of their own knowledge structures, to benefit from effective teaching strategies it can also be suggested that students show more interest and love.