A comparative evaluation of using ASP.NET and Node.js technologies for enterprise web application development
Kurumsal ölçekte web tabanlı uygulama geliştirme için ASP.NET veNode.js teknolojilerinin kullanılmasının karşılaştırmalı bir değerlendirmesi
- Tez No: 714736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GEYLANİ KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web uygulaması, web tabanlı uygulama geliştirme, Kurumsal ölçekte web uygulaması, ASP.NET, Node.js, JavaScript, Web application, web-based application development, enterprise web application, ASP.NET, Node.js, JavaScript
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, kurumsal ölçekteki web tabanlı uygulamaların geliştirmesi için günümüzde en çok tercih edilen teknolojilerden birisi olan ASP.NET ile tercih edilme oranı en hızlı artan Node.js teknolojilerinin bir karşılaştırması gerçekleştirilmiştir. Karşılaştırma için öncelikle bir kriterler kümesi oluşturulduktan sonra her iki teknoloji de kullanılarak örnek uygulamalar geliştirilmiştir. Bu çalışmalardan elde edilen deneyimler sonucunda hem belirlenen kriterlere göre nitel bir karşılatırma hem de ölçümler doğrultusunda nicel bir analiz yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre her iki teknoloji platformunun da kurumsal ölçekte bir iş uygulaması geliştirmek için gerekli tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek yetkinliklere sahip olduğu söylenebilir. Node.js platformunun özellikle uygulama geliştirme araçlarının kolay erişilebilir olması, kütüphanelerin çeşitliliği gibi kriterlerde daha üstün olduğu görülmüştür. Öte yandan ASP.NET platformu özellikle öğrenme kolaylığı, hızlı program geliştirebilme, hata direnci mekanizmaları gibi kriterlere göre öne çıkmıştır. Geliştirilen örnek uygulamaların çalışma performansları da kıyaslanmış, kaynak tüketimleri benzer seviyede ölçülmekle birlikte Node.js uygulamalarının daha hızlı çalıştıkları gözlemlenmiştir. Tezde ortaya konan bu karşılatırma ile yazılım geliştiricilere hangi teknolojinin, hangi kriterde, hangi şartlar altında daha uygun bir seçim olabileceği konusunda bir fikir vereceğine inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a comparison of ASP.NET, which is one of the most preferred technologies for the development of corporate-scale web-based applications, and Node.js technologies, the rate of which is increasing the fastest, was performed. Firstly, a set of criteria was created for the comparison, and sample applications were developed using both technologies. As a result of the experiences gained from these studies, both a qualitative comparison according to the determined criteria and a quantitative analysis were carried out in line with the measurements. According to the results obtained, it can be said that both technology platforms have the competencies to meet all the requirements to develop a business application within an enterprise scale. It has been examined that the Node.js platform is superior in criteria such as easy accessibility of application development tools and diversity of libraries. The superiority of ASP.NET platform has been observed in criteria such as ease of learning, rapid program development and robustness. Run time performances of the sample programs were also compared, and it was observed that the Node.js applications were running faster, although the resource consumption of both platforms were measured at a similar level. It is believed that the comparison given in this thesis may give software developers an idea about which technology would be a more appropriate choice under which criteria and under which conditions.