İstanbul Darülfünun İlahiyat Fakültesinde felsefe çalışmaları
Philosophy studies at the Faculty of Theology, Istanbul Darülfünunu
- Tez No: 714768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Darülfünun, İlahiyat Fakültesi, felsefe dersleri, İslam düşüncesi, Türkiye Cumhuriyeti, fikir akımları, Darülfünun, Faculty of Theology, philosophy lessons, Islamic thought, Republic of Turkey, moment of thought
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, İstanbul Darülfünunu'ndaki felsefe çalışmalarını analiz etmek sûretiyle kuruluş dönemi Türkiye'sini bu anlayış üzerinden bir değerlendirmeye tabi tutmaktadır. Çalışmada, ana kaynaklar ve onların üzerine yapılmış modern ve klasik kaynaklar rasyonel bir tarzda değerlendirilerek analiz edilmiştir. Sekiz yıl eğitim veren Darülfünun İlahiyat Fakültesindeki felsefe derslerinin yeri ve bu derslerin içerikleri incelenmiştir. Bu derslere giren müderrislerin, derslerine konu olmuş olma ihtimali yüksek olan felsefî eserleri de ele alınmıştır. Ayrıca Darülfünun İlahiyat Fakültesi Mecmuası da tahlil edilmiştir. Tüm bu araştırmalar sonucunda görülmüştür ki; Darülfünun İlahiyat Fakültesi, felsefî üretim konusunda oldukça başarılıdır. Bu fakülte, Türkiye'de yüksek din eğitimi alanında öncülük etmiş ve kendisinden sonra açılan ilahiyat fakültelerinin ders programlarına kaynaklık etmiştir. Hem müderrislerin yazdığı eserler hem de mecmuada yayınlanan çalışmalar Türkiye'de felsefe alanında yapılan ilk çalışmalar olması yönüyle oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study, by analyzing the philosophical studies in Istanbul Darülfünunu, evaluates the founding period of Turkey based on this understanding. In the study, the main sources and the modern and classical sources on them were evaluated and analyzed in a rational manner. The place of philosophy lessons in the Faculty of Theology of Darülfünun, which provided education for eight years, and the contents of these lessons were examined. The philosophical works of the professors, who taught these lessons and possibly used these works as the subject of their lectures, are also discussed. In addition, Darülfünun Faculty of Theology Magazine was also analyzed. As a result of all these researches, it was seen that; Darülfünun Faculty of Theology is very successful in philosophical production. This faculty pioneered in the field of higher religious education in Turkey and became the source of the curricula of the faculties of theology opened after it. Both the works written by the professors and the studies published in the journal are very important since they are the first studies in the field of philosophy in Turkey.