Özel amaçlı Türkçe öğretiminde kullanılan öğretim yaklaşımları üzerine bir araştırma
A research on teaching approaches used in special purpose Turkish teaching
  1. Tez No: 714786
  2. Yazar: ŞİMA UNTUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT EPÇAÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Türkçesi, İş ve Meslek Türkçesi, Bilişsel yaklaşım, Yapısalcı yaklaşım, Özel Amaçlı Türkçe Öğretimi, Occupational Turkish, Business and Occupational Turkish, Cognitive approach, Structural approach, Special-purpose Turkish teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma Özel Amaçlı Türkçe Öğretiminin etkinliğini artırmak amacıyla dil öğretim yaklaşımlarından bilişsel yaklaşım yöntemi ve yapısalcı yaklaşım yöntemlerinden hangisinin daha işlevsel olabileceğini anlamak için yapılmıştır. Araştırma 2020-2021 eğitim öğretim yılında Şanlıurfa merkezde bulunan Türk Kızılay Toplum Merkezinde dil eğitimi gören 60 öğrencinin gönüllü katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırmanın örneklemini, deney ve kontrol grubunda bulunan toplam 60 kişi oluşturmaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ön-test, son-test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma yöntemiyle desenlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizi için Bağımsız Örnek t-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre öğrencilerin öğrenme düzeyleri birinci alt problem kontrol grubu ve deney grubunun ön-test ortalama puanları arasında istatistiki olarak anlamlı fark yoktur. Araştırma grupları için son-test ortalama puanları ve beceri puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Üçüncü hipotez olan deney grubu ön-test ve son-test arasında istatistiki anlamlı bir fark vardır. Kontrol grubundaki katılımcıların ön-test ve son-test puan ortalamalarının karşılaştırılmasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Araştırmanın bulgularından hareketle bilişsel yaklaşım yöntemlerinin öğrenme üzerinde olumlu etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to understand which of the language teaching approaches, cognitive approach method and constructivist approach, could be more functional in order to increase the effectiveness of Turkish Language Teaching for Special Purposes. The research was carried out with the voluntary participation of 60 students studying language at the Turkish Red Crescent Community Center in the center of Şanlıurfa in the 2020-2021 academic year. The research was designed with a quasi-experimental research method with pre-test and post-test control group, which is one of the quantitative research methods. Independent Sample t-Test was used to analyze the data obtained as a result of the research. According to the findings of the research, there is no statistically significant difference between the students' learning levels, the pre-test avarage scores of the first sub-problem control group and the experimental group. A significant difference was found between the post-test avarage scores and skill scores for the research groups. There is a statistically significant difference between the third hypothesis, the experimental group pre-test and post-test. Significant differences were found in the comparison of the pre-test and post-test avarage scores of the participants in the control group. Based on the findings of the study, it was observed that cognitive approach methods have positive effects on learning.