Erzurum yöresinde hayvancılıkla uğraşan kişilerde brusella seroprevalansı
Seropravalance of brucella in people engaded in animal husbandryin Erzurum region
- Tez No: 714816
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, Brusella sp, Erzurum, Seroloji, ELISA, Rose Bengal, Brucellosis, Brucella sp, Erzurum, Serology, ELISA, Rose Bengal
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bruselloz dünyada ve ülkemizde en sık görülen zoonotik hastalıklardan birisidir. Bu araştırma Erzurum bölgesinde hayvancılıkla uğraşan ve bruselloz açısından herhangi bir klinik şikayeti olmayan 18 yaş üstü kişilerde brusella seroprevalansını araştırma amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmamız 2020-2021 yıllarında Erzurum ilinin 20 ilçesinde hayvancılık faaliyetlerinde bulunan 271 gönüllü kişi üzerinde yürütüldü. Alınan kan örneklerinde Brusella antikorları; ELISA IgG, ELISA IgM, Rose Bengal ve Standart Tüp aglütinasyon testleri kullanılarak araştırıldı. Bruselloz açısından risk faktörlerini araştırmak amacıyla katılımcılara anket formu dolduruldu. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 43.6±15.7.2 yıl (min:18, maks:90) ve erkekler 137 (%50.6), kadınlar ise 134 (%49.4) kişi idi. ELISA IgG ile 40 kişide (%14.8), Rose Bengal ile 46 kişide (%17), STA yöntemi ile 29 kişide, ELISA IgM ile 2 kişide (%0.7) seropozitifliğe rastlanmıştır. Seroloji sonuçlarına göre erkeklerde, kadınlara göre ELİSA IgG pozitifliği yüksek bulunmuştur (oran=1,6). Evcil hayvan besleyenlerde, evcil hayvanı olmayanlara göre ELISA IgG seropozitifiği daha yüksek bulundu (oran=1,9). Eğitim durumuna göre yapılan değerlendirmede okur yazar olmayan ve eğitim seviyesi düşük olan katılımcılarda seropozitiflik oranı biraz daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda ELISA IgG ile belirlenen prevalans oranı bölgemizde daha önce yapılmış çalışmalarla uyumlu bulundu. Çalışmamızda cinsiyet ve öğrenim durumu ile katılımcıların seroloji sonuçları arasında anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Fakat evcil hayvana sahip katılımcılarda ELISA IgG sonuçlarının pozitifliği daha yüksek ve sınırda anlamlı ilişki söz konusuydu.
Özet (Çeviri)
Aim: Brucellosis is one of the most common zoonotic diseases in the world and in our country. This study was conducted to investigate the brucella seroprevalence in people over the age of 18 who are engaged in animal husbandry in Erzurum region and do not have any clinical complaints. Material and Method: Our study was carried out on 271 volunteers engaged in animal husbandry activities from 20 districts, including Erzurum central districts, in 2020-2021. Brucella antibodies in blood samples were investigated using ELISA IgG, ELISA IgM, Rose Bengal and Standard Tube agglutination tests. In order to investigate the risk factors for brucellosis, a questionnaire form was filled in the participants. Results: The mean age of the participants was 43.6±15.7.2 years (min:18, max:90) and 137 (50.6%) men and 134 (49.4%) women. Seropositivity was found in 40 subjects (14.8%) with ELISA IgG, 46 subjects (17%) with Rose Bengal, 29 subjects with STA method, and two subjects (0.7%) with ELISA IgM. According to serology results, ELISA IgG positivity was found to be higher in males than females (rate = 1.6). The ELISA IgG seropositivity was found to be higher in those who kept pets compared to those who did not have pets (rate = 1.9). In the evaluation made according to educational status, the rate of seropositivity was found to be slightly higher in illiterate and low-educational participants. Conclusion: In our study, the prevalence rate determined by ELISA IgG was found to be compatible with previous studies in our region. In our study, no significant relationship was observed between gender and educational status and serology results of the participants. However, ELISA IgG results were higher in participants with pets, and there was a borderline significant relationship.