Sicilya'da Hohenstaufen Hanedanı ile Papalık arasındaki hâkimiyet mücadelesi (1194-1268)
Struggle for domination in Sicily between the Hohenstaufen Dynasty and the Papacy (1194-1268)
  1. Tez No: 715134
  2. Yazar: ERGUN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHUN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sicilya, Hohenstaufen, II. Friedrich, Papalık, Katolik Kilisesi, Akdeniz, Sicily, Hohenstaufen, Friedrich II, Papacy, Catholic Church, Mediterranean
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kutsal Roma İmparatoru VI. Heinrich'in 1194'de Sicilya'yı zaptı, Papalık için büyük bir sorun teşkil etti. Çünkü VI. Heinrich'in Sicilya'yı ele geçirmesiyle birlikte Papalık toprakları İmparator tarafından kuzey ve güneyden çevrelenmiş oluyordu. Fakat VI. Heinrich 1197'de ölünce Papalık bu tehdidi kısmen savuşturmuş oldu. VI. Heinrich öldüğünde oğlu II. Friedrich henüz üç yaşındaydı. Annesi Constance 1198'de ölmeden önce, oğlunun Sicilya'daki güvenliğini sağlamak için Papa III. Innocentius'u onun naibi olarak tanıdı. Sicilya adası bu dönemde Avrupa'nın aksine kültürel ve bilimsel alanda bir hayli ilerlemiş durumdaydı. Çünkü ada IX. yüzyılda Müslümanlarca fethedilmiş ve burada gelişen kültürel miras, onların ardılları olan Normanlar tarafından korunarak Hohenstaufenler zamanına kadar devam etmişti. Doğu-Batı kültürüyle harmanlanmış olan Sicilya'da büyüyen II. Friedrich, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yapısı ile sahip olduğu dinî hoşgörü sayesinde hem ruhanî hem de dünyevî liderliği kendine görev edinmiş olan Papalığın düşmanlığını kazandı. Bir tarafta antik Roma hukukunun üstünlüğünü savunan aydın bir imparator olan II. Friedrich, diğer tarafta kurumsallaşıp güçlenerek Batılı krallar üzerinde büyük bir hegemonya kurmuş olan Papalık Devleti vardı. Bu çalışmada Hohenstaufenlerin Sicilya'da Papalık ile verdikleri hakimiyet mücadelesi, konunun nedenselliği ve oluş biçimi sorgulanarak objektif bir yaklaşımla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The conquest of Sicily by Heinrich VI, the Holy Roman Emperor, in 1194 constituted a major issue for the Papacy. Because, with the seizure of Sicily by Heinrich VI, Papal territories were surrounded by the emperor from the north and south. However, when Heinrich died in 1197, the Papacy partially repelled this threat. When Heinrich VI died, his son Friedrich II was only three years old. Before her mother Constance died in 1198, she had recognized Pope Innocentius III as regent of her son to ensure his safety in Sicily. In this period, the island of Sicily was fairly advanced in the cultural and scientific field, unlike Europe. Because the island was conquered by Muslims in the ninth century and the cultural heritage that developed here was preserved by their successors, the Normans, and continued until the era of Hohenstaufens. Growing up in Sicily, which was blended up with the eastern and western cultures, Friedrich II, with his interrogative and critical thinking structure and his religious tolerance, gained the hostility of the Papacy, assuming both the spiritual and the secular leadership. On one side, there was Friedrich II, an enlightened emperor who defended the rule of ancient Roman law and on the other side, the Papal State, which had been strengthened with institutionalization and established a great hegemony over the kings of Europe. In this study, the struggle for domination in Sicily between the Hohenstaufens and the Papacy is discussed by questioning the causality and the way of existence of the issue, in an objective manner.