Bebek dostu bir hastanede doğum yapan annelerde Covid-19 pandemisinin emzirmeye ve anne bebek bağlanmasına etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of Covid-19 pandemic on breastfeeding and mother-baby attachment in mothers who gave birth in a baby-friendly hospital
  1. Tez No: 715135
  2. Yazar: ASLIHAN DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİL İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Emzirme, Bağlanma, Anne, Bebek, Covid-19, Breastfeeding, Attachment, Mother, Baby
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, bebek dostu bir hastanede doğum yapan annelerde, Covid-19 pandemisinin emzirmeye ve anne bebek bağlanmasına etkisinin belirlenmesini amaçlamıştır. Araştırma 1.03.20–1.03.21 tarihleri arasında S.B.Ü. Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde bir Vaka-Kontrol çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 64'ü vaka, (Covid-19 tanısı ve şüphesi olan) ve 64'ü kontrol grubu (sağlıklı) olmak üzere toplam 128 anne ve bebekleri oluşturmuştur. Veriler, veri toplama formu, beslenme durum çizelgesi ve anne bebek bağlanma ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Örneklem grubunu oluşturan annelerin dosya kayıtları incelenmiş, 6 aydan büyük bebeği olan annelerle telefon görüşmeleri yapılarak doğumdan itibaren ilk altı ay içindeki emzirme durumları ve anne bebek bağlanma düzeyleri değerlendirilmiştir.Araştırmanın bulguları incelendiğinde; vaka grubu annelerin tamamının doğum sonu dönemde bebekleriyle ayrı odalarda kaldığı, doğum sonrası hastanede kalma sürelerinin kontrol grubuna göre daha uzun olduğu(V:6.500±2.927;K:1.516±0.68gün), doğum sonu dönemde ten tene temas sağlayamadığı, doğumdan hemen sonra (V:%4,70; K:%87,50) ve ilk 1 saat içinde bebeklerini emzirme oranının(V:%4,70;K:%78,10) düşük olduğu (p=0,001), doğum sonu dönemde mama verilme oranının(V:%93,80;K:%48,40) kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu(p=0,001), ilk altı ay içinde sadece anne sütü alma sürelerinin(V:3.22±1.39; K:4.69±2.38ay) kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde daha kısa olduğu bulundu(p=0,001). Anne bebek bağlanma skorları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı(p=0,532). Sonuç; pandemi koşulları, Covid-19 tanısı ve şüphesi olan annelerin doğum sonu dönemde bebeklerinden ayrı kalmasına, ten tene temasın sağlayamamalarına neden olmuş, doğumdan hemen sonra ve ilk 1 saat içinde bebeklerini emzirme oranlarını, ilk altı ay içinde sadece anne sütü alma sürelerini olumsuz etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The study was aimed to determine the effect of the Covid-19 pandemic on breastfeeding and mother-infant attachment in mothers who gave birth mothers who gave birth in a baby-friendly hospital.The research was carried out as Case-Control study in S.B.Ü. Bağcılar Training and Research Hospital between 01.03.20–01.03.21.The study sample consisted of a total 128 people whose are mothers and their babies, 64 of whom were cases(with a diagnosis and suspected Covid-19) and 64 were in the control group (healthy).The data were obtained by using a data collection form, a nutritional status chart, and a mother-infant attachment scale.The file records of the mothers constituting the sample group were analysed, phone calls were made with mothers with babies older than 6 months, and breastfeeding status and mother-infant attachment levels were evaluated in the first six months from birth.When the findings of the research're analysed:that all of the mothers in the case group stayed in separate rooms with their babies in puerperium, postpartum hospital stay was longer than the control group, they could't make skin-to-skin contact during the puerpera, right after birth(CG:%4,70; HG:%87,50) and breastfeeding within first 1 hour(CG:%4,70; HG:%78,10)(p=0,001), the rate of formula (CG:%93,80; HG:%48,40)feeding during puerpera was significantly higher compared to control group(p=0,001),duration of only breastfeeding in the first 6 months (CG:3.22±1.39;HG:4.69±2.38)was significantly shorter than the control group (p=0,001).There was no statistically significant difference between the groups in terms of mother-infant attachment scores(p=0,532).Eventually,pandemic conditions, caused the mothers with a diagnosis and suspicion of Covid-19 to be separated from their babies in the puerpera and for the mother to not be able to ensure skin-to-skin contact, affecting the duration of only breastfeeding immediately after the birth and the rates of breastfeeding in the first hour adversely.