Ücrete bağlı çalışmaktan kaçınma hakkı
Right to avoid working related to wages
  1. Tez No: 715175
  2. Yazar: BÜLENT FERAT İŞÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK BARIŞ MUTLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Görme Borcu, Ücret Ödeme Borcu, Çalışmaktan Kaçınma Hakkı, Ödemezlik Def'i, Alacaklı Temerrüdü, Obligation to work, Obligation to pay wages, Right to avoid working, Defense of non-performance, Default of creditor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 374
Özet
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, iş sözleşmesi işçinin bağımlı olarak iş görmeyi ve işverenin ise ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan bir sözleşmedir. İşçinin ücreti, iş hukukunun en önemli konularından biridir. Nitekim bu doğrultuda ücreti koruyucu birçok düzenleme getirilmiştir. Bu koruyucu düzenlemelerden biri ise, muaccel ücretin ödenmemesi durumunda, işçiye çalışmaktan kaçınma hakkını veren İşK m. 34'tür. Söz konusu hakkın sadece İşK düzenlenmiş olması, diğer kanunlara tabi çalışan işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkının olmadığı anlamına gelmemektedir. Ancak anılan işçilerin hangi kanun ve hangi madde kapsamında kaçınma hakkını kullanacağı ayrıca incelenmelidir. Şüphesiz sadece muaccel ücretin ödenmemesi değil, muaccel olmamış ancak tehlikeye düşmüş ücret alacağı sebebiyle de işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı vardır. Çalışma üç ana başlık altında hem geçmiş hem de gelecek dönem ücrete bağlı ortaya çıkan hakkın detaylıca incelenmesini içermektedir. Bu kapsamda birinci bölümde, söz konusu hakkın tanımı amacı ve hukuki niteliği, Alman ve İsviçre hukuku da göz önünde tutularak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise hem geçmiş dönem ücretin ödenmemesi hem de gelecek dönem ücretin tehlikeye düştüğü durumlarda ortaya çıkan çalışmaktan kaçınma hakkının şartları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, çalışmaktan kaçınma hakkının kullanılması, sınırları ve sonuçları detaylıca çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to the Labor Law No. 4857, an employment contract is a contract where the worker undertakes to work dependently, and the employer undertakes to pay wages. The wage of the worker is one of the most important issues of labor law. Thus, many regulations have been introduced to protect wages in this direction. One of these protective regulations is regulated in Labor Law No. 4857 Art. 34. The fact that the aforementioned right is regulated only in Labor Law No. 4857 does not mean that workers subject to other laws do not have the right to avoid working. However, it should be examined separately under which law and under which article the aforementioned workers will exercise their right to avoid working. It must also be said that the worker has the right to avoid working, not only due to non-payment of due wages but also due to non-due wages which might not be paid in the future. However, the legal nature of this right is different from the right regulated in Article 34 of the Labor Law. For this reason, the defense of non-payment due to ineffectualness of performance regulated in the Turkish Code of Obligations has been examined in detail. The study includes a detailed examination of the right that arises due to both past and future wages under three main chapters. In this context, in the first chapter, the definition, purpose, and legal nature of the right in question are examined by also considering German and Swiss law. In the second part of the study, the conditions of the right to avoid working, which arise in cases where both the past period's wages are not paid and the future period's wages are in danger, are examined. In the third part, the use of the right to avoid from working, its limits, and consequences are studied in detail.