Okul öncesi dönemi çocuklarının dil gelişim düzeyleri ile kişilerarası problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between language development and interpersonel problem solving skills in preschool period children
- Tez No: 715232
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET SANCI UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Dil, Dil Gelişimi, Problem, Problem Çözme, Education, language, Language development, Problem, Problem solving
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Okul öncesi dönem çocukta birçok gelişim alanının ve becerilerin hızla geliştiği bir dönemdir. Dil gelişimi ve problem çözme çocukluk yıllarında geliştirilmesi gereken beceriler arasında yer almakta olup her geçen gün bu alanlarda sayısız çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu araştırmada da okul öncesi dönemde bulunan çocuklarda dil gelişimi ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma tekniklerine bağlı kalınarak yürütülmüştür. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılarak karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında Rize ili merkez ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların anasınıflarında öğrenim görmekte olan 36-66 ay arası yaş grubunda bulunan 170 çocuk ve onların öğretmenleri oluşturmaktadır. Çocukların dil gelişim düzeylerini kelime tanıma bilgilerini ölçmek amacıyla 1959 yılında Dunn tarafından geliştirilip 1974 yılında Katz ve arkadaşları tarafından Türkçeye uyarlanan“Peabody Resim Kelime Testi”(Peabody Picture Vocabulary Test P.P.V.T) uygulanmıştır. Araştırmaya katılan çocukların problem çözme becerilerini ölçmek amacıyla öğretmenlerine Özdil (2008) tarafından geliştirilen“Kişilerarası Problem Çözme Testi”(KPÇÖ) uygulanmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin bir takım demografik özelliklerini belirlemek için kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Uygulanan ölçekler sonucunda elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara göre, katılımcıların yaşları ve Peabody Resim Kelime Testi arasında pozitif ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara bakılarak çocukların dil gelişim düzeylerinin yaş aldıkça arttığı söylenebilir. Araştırmaya katılan çocukların dil gelişimleri cinsiyetlerine göre incelendiğinde anlamlı bir farklılık bulunmadığı görülmüştür. Çocukların yaşları ile yıkıcı problem çözme puanı arasında pozitif ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı görülmüştür. Aynı şekilde çocukların yaşları ile yapıcı problem çözme becerileri puanları arasında negatif ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı görülmektedir. Çocukların dil gelişimleri ve yıkıcı problem çözme becerileri arasında negatif ve düşük düzeyde bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Çocukların dil gelişimleri ile yapıcı problem çözme becerileri arasında pozitif ve düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATING THE RELATIONSHIP BETWEEN LANGUAGE DEVELOPMENT AND INTERPERSONEL PROBLEM SOLVING SKILLS IN PRESCHOOL PERIOD CHILDREN Pre school is a period that many areas of language development and skills develop rapidly. Language development and problem solving are among the skills that need to be developed in the childhood and every year numerous studies are carried out in these areas.In these studies it is aimed to investigate the relationship between language development and problem solving skills in preschool period children. The studies were carried out based on quantitative research techniques.In this study comparisons were made by using relational scanning model.The study group of the research consisted of 170 children at the age of 36-66 months who are studying in the pre schools of the ministry of national education in Rize province in 2017-2018 education year and their teachers. The peabody Picture vocabulary test (P.P.V.T) was developed by Dunn in 1959 and adapted to Turkish by Katz and his friends,was applied to measure children's language development skills and Word recognition knowledge.Interpersonal problem solving test (K.P.Ç.Ö) developed by Özdil (2008) was applied to their teachers in order to measure the problem solving skills of the children who participated in the research.Also personal information form was used to determine the demographic characterictics of the students.SPSS22 program was used in the analysis of data obtained as a result of the applied scales.According the results obtained from the research data it was concluded that there was a positive and medium level statistically significant difference between the ages of the participants and peabody picture vocabulary test. Based on these results it can be said that children's language development levels increased when they got older.When the language development of the children who participated in the research was examined accopding to their gender,It was observed that no significant difference was found.It was observed that there was a positive and low relationship between children's ages and destructive problem solving score but this relationship was not statistically at a significant level.Likewise it is observed that there is a negative and low level relationship between the ages of children and their constructive problem solving skills but this relationship is not statistically at a significant level.It was found that there was a negative and low level relationship between language development of children and destructive problem solving skills but this relationship was not statistically at a significant level.It is observed that there is positive and low level statistically significant relationship between language development and constructive problem solving skills of children.