Misoprostolün tek ajan olarak kullanıldığı 1. ve 2. trimester gebelik sonlandırma işlemlerinde 2017 figo doz yönergesinin etkinliğinin retrospektif olarak incelenmesi
1. and 2. trimester pregnancy termination procedures misoprostol used as the only agent effectiveness of 2017 figo dose directive investigation : A retrospective study
- Tez No: 715441
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN NACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Misoprostol, Missed abortus, Misoprostol, missed abortion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Gebelik süresince maternal ve fetal nedenler ile gebeliğin sonlandırılması gerekebilir. Günümüzde Prostaglandin türevi ilaçlar( misoprostol ),serviks olgunluğunu sağlama ve doğum indüksiyonu için sıklıkla kullanılmaktadır. Misoprostol kullanımının zamanı, endikasyonu veya geçirilmiş cerrahi öyküsü olanlarda kullanılacağı dozu belirlemek önemlidir. Çalışmamız, Misoprostol (PGE1-Cytotec®) kullanımını 2017 yılında FİGO tarafından yapılan doz yönergesine göre uygulamanın; etkinlik, güvenirlilik ve komplikasyon açısından sonuçlarını incelemektedir. Bu çalışmanın amacı uygulanan misoprostol protokollerinin klink sonuçlar üzerine etkinliğinin retrospektif olarak incelenmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışma Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı obstetri poliklinik ve servislerine Aralık 2017-Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran ve fetal veya maternal nedenler nedeniyle 1. ve 2. Trimesterde gebelik terminasyon kararı verilen 108 hastaya ait verilerin retrospektif olarak incelendiği kesitsel bir çalışmadır. Terminasyon için kullanılacak Misoprostol , 2017 yılında yapılan FİGO doz yönergesinde belirtilen durumlara göre sublingual yoldan uygulandı. Abortus yapanların oranı, demografik sonuçları (yaş, vücut kitle indeksi, gravida, parite), geçirilmiş obstetrik işlemler (sezaryen ve küretaj sayıları), servikal uzunlukları, terminasyon sırasındaki gebelik haftaları not edildi. Her bir gebe için kullanılan toplam ilaç miktarı, terminasyon işleminin süresi, ilaç uygulamasına bağlı işlem sırasında ve sonrasında oluşan komplikasyonlar araştırıldı. İstatiksel analizler SPSS 24 kullanılarak yapıldı. Gruplar arasındaki karşılaştırmalarda normal dağılım gösteren değişkenler için independent- sample T- test, normal dağılmayan değişkenler için Mann- Whitney U testi kullanıldı. Tüm analizler için istatistikî anlamlılık değeri p0.05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre hastanemizde birinci ve ikinci trimester gebelik sonlandırılmasında kullanılan misoprostol protokolünün etkili ve güvenilir olduğunu göstermektedir. FIGO'nun mizoprostol kullanım yönergesinin klinik uygulanabilirliğinin belirlenmesi için daha geniş insan popülasyonlarında yapılacak prospektif çalışmalara ihitiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: During pregnancy, pregnancy may be terminated due to maternal and fetal reasons. Today, Prostaglandin derivative drugs (misoprostol) are frequently used for cervical maturity and labor induction. It is important to determine the time of use of misoprostol, the indication, or the dose to be used in patients with a history of previous surgery. Our study, the use of Misoprostol (PGE1-Cytotec®) according to the dosage instruction made by FİGO in 2017; examines its results in terms of efficacy, safety and complications. The aim of this study is to retrospectively examine the effectiveness of misoprostol protocols on clink results. Materials and Methods: This study is examined response in Adiyaman University Department of Obstetrics and Gynecology, between December 2017 and December 2019. The study is a retrospective study of 108 patients who applied to the obstetrics outpatient clinic and services and who were decided to terminate pregnancy in the first and second trimesters due to fetal or maternal is a cross sectional study. The Misoprostol to be used for termination was administered sublingually according to the conditions specified in the FIGO dosage instruction made in 2017. The rate of abortion, demographic results (age, body mass index, gravida, parity), previous obstetric procedures (number of cesarean and curettage), cervical length, and weeks of gestation during termination were noted. The total amount of drugs used for each pregnant woman, the duration of the termination process, and the complications that occurred during and after the drug administration procedure were investigated. Statistical analysis was done using SPSS 24. In comparisons between groups, independent-sample T-test was used for variables with normal distribution, and Mann-Whitney U test was used for variables that were not normally distributed. Statistical significance was set at p 0.05). Conclusion: According to the results of this study, it shows that the misoprostol protocol used in first and second trimester pregnancy termination in our hospital is effective and reliable. Prospective studies in larger human populations are needed to determine the clinical applicability of FIGO's guidelines for misoprostol use.