Kadın gladyatörler
Female gladiators
  1. Tez No: 715448
  2. Yazar: ÇAĞLA BULDUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHAL SAĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Roma, Arena, Kadın gladyatörler, Ancient Rome, Arena, Female Gladiators
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Antik Roma'da büyük ilgi ve heyecan uyandıran gladyatör oyunlarına, kadınların da katılımı ile Roma halkı yeni bir eğlence biçimini benimsemeye başlamıştır. Kadın gladyatörler de erkek gladyatörler kadar popülerlik kazanmış, ilgi ve merak uyandırmış, aynı zamanda oyunların ihtişamını da yükseltmiştir. Ancak kadınların arenalarda erkekler kadar iyi performans göstermeleri ve zamanla gösterilerde yer alan kadınların sayısındaki artış, toplum için büyük bir endişe yaratmıştır. Özellikle de soylu kadınların sosyal statülerini tehlikeye attığı endişesi ile kadınların arenalara çıkmasını engellemeye yönelik kararnamelerin çıkarıldığı görülür. Her ne kadar kadınlar da erkekler kadar sevilmiş ve ilgiyle izlenmişse de kadınların arenalarda olması, Roma toplumunda tanımlanan erkek rolünü üstlendikleri algısını oluşturmuş ve bu durum tehdit unsuru olarak görülmüştür. Roma tarihi boyunca kadın gladyatörlerden antik kaynaklarda sık sık bahsedilse de haklarındaki bilgilerimiz oldukça sınırlıdır. Bu nedenle kadın gladyatörlerin varlığına ilişkin yazılı kaynaklar ve arkeolojik veriler incelenmiş ve toplamda sekiz adet olan kadın gladyatör örneği, kadın gladyatörler konusunda önemli fikirler edinmemizi sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
With the participation of women in gladiator games, which arouse great interest and excitement in ancient Rome, the Roman people began to adopt a new form of entertainment. Female gladiators have gained as much popularity as male gladiators, arousing interest and curiosity. They also increased the magnificence of the game. However, the fact that women perform as well as men in this regard and the increase in the number of women taking part in demonstrations over time has created a great concern in the society. It was observed that decrees were issued to prevent women from appearing in the arena, especially with the concern that the social status of noble women was endangered. Although women are loved as much as men, the fact that women were in the arena created the perception that they took on the male role defined in Roman society. And this was seen as a threat. Although female gladiators are frequently mentioned throughout Roman history, our knowledge on this subject is quite limited. For this reason, written and archaeological sources regarding the existence of female gladiators have been examined and a total of eight female gladiator examples have provided us with important ideas about female gladiators.