Spor sponsorluğunun halkla ilişkiler kapsamında kurumsal itibara katkısı - Turkcell'in Türk Milli Futbol Takımına sponsorluğu
Contribution of sports sponsorship to corporate reputation within the scope of public relations - Sponsorship of Turkcell to Turkish National Football Team
  1. Tez No: 715459
  2. Yazar: FATMA NUR ALTUNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Spor, Public Relations, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sponsorluk, kurumsal itibar, halkla ilişkiler, Türk Milli Futbol Takımı, Turkcell, Sponsorship, corporate reputation, public relations, Turkcell, Turkish National Footboll Team
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Başlangıç tarihi çok eskilere dayanmakta olan sponsorluk kavramı, ilk uygulandığı zamanlarda sadece yardım ya da destek amaçlıyken, geçen yıllarla beraber karşılıklı çıkar ilişkisi çerçevesinde yürütülmeye başlanmıştır. Sponsorluk yapan kişinin ya da kurumun sponsorluk sonucunda belli bir itibar, imaj ve kazanç elde etmesi gerekmektedir. Ayrıca sponsorluk yapılacak kişiler, organizasyonlar veya durumlar iyi bir şekilde araştırılıp, değerlendirilmelidir. Aksi taktirde yapılan sponsorluk sadece maliyet ve zaman kaybına sebep olmakla kalmayarak itibar ve imaja da geri dönülmeyecek zararlar verebilir. Söz konusu sponsorluk uygulamalarının yapılma sebeplerinden birisi de kurumların itibarlarını güçlendirerek rekabetin giderek arttığı günümüzde rakiplerinden bir adım önde olma arzularıdır. Kurumsal itibar, kurumlar açısından görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir kavramdır. Günümüzde hedef kitle, ürünü sadece fiyatıyla değil aynı zamanda ürünün sahibi kurumun itibarıyla da değerlendirmektedir. Dolayısıyla kurumsal itibarı olumlu yönde etkileyecek doğru bir sponsorluk uygulaması, maddi kazancı da beraberinde getirecektir. Gerçekleştirilen bu çalışmada, spor sponsorluğunun kurumsal itibara katkısı başlığı altında Antalya'da yaşamakta olan 517 vatandaş üzerinde yapılmış olan alan araştırmasına ve elde edilen bulgulara yer verilmektedir. Anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilen araştırma, 15 Ekim- 4 Kasım 2020 tarihleri arasında katılımcılara uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre Turkcell'in yaptığı sponsorluk, Turkcell'in itibarını olumlu etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of sponsorship's history dates back to ancient times. At the beginning the purpose of sponsorship was assistance and support but in recent years sponsorship started to be implemented in a mutual-benefit framework. Sponsor person or a sponsor company is expected to gain some reputation, an image and a profit. Furthermore, potential candidates for being sponsored such as people, organizations or activities should be searched and evaluated thoroughly. Otherwise, implemented sponsorship not just causes loss of cost and time but also it can cause irrevocable damage to the reputation and the image of the sponsor. One of the reasons of implementing a sponsorship is that institutions want to be one step ahead from their rivals by empowering reputation of their institution especially in today's competitive world. Institutional reputation is a crucial concept that cannot be ignored by institutions. Nowadays, target group not just evaluates a product by their price but also evaluates by the reputation of the owner of the product. Therefore, accurate implementation of sponsorship will bring about financial profit by affecting institutional reputation in a positive way. The current study aims to investigate contributions of sport sponsorship to the institutional reputation. For this purpose, the field research on 517 citizens who are living in Antalya and its findings were presented. Data was collected through questionnaires between the dates October 15, 2020, and November 04, 2020. According to the data obtained, Turkcell's sponsorship positively affects Turkcell's reputation.