Development and implementation of ultrafast ultrasound imaging
Yüksek hızlı ultrason görüntülemenin geliştirilmesi ve uygulaması
  1. Tez No: 715643
  2. Yazar: EDA BEGÜM BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrason görüntüleme, yüksek çözünürlüklü ultrason, mikrobaloncuk, yüksek hızlı görüntüleme, çevirgeç, Ultrasound imaging, super resolution ultrasound, microbubble, high frame rate imaging, transducer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ultrason görüntüleme, yumuşak dokuların müdahale gerektirmeyen, güvenli ve anlık canlı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Ultrason kontrast maddeleri, teşhis ve tedavi amaçları için yankı sinyallerini güçlendirerek görüntüleme performansını iyileştirmek için kullanılmıştır. Düzlem dalga görüntüleme, kırınım sınırının çok altında ultrason görüntülemeyi mümkün kılan yüksek kare hızlı kazanımlar sağlaması nedeniyle ultrason görüntülemede yeni bir dönem başlattı. Bu tezde, tüpün içerisinde mikrobaloncuklar (MBler) tekil bir şekilde lokalize edilerek yüksek çözünürlüklü ultrason görüntüleme tekniği araştırılmıştır. Deneyleri gerçekleştirmek için programlanabilir Verasonics Araştırma Sistemi ve 128 elemanlı lineer çevirgeç kullanmıştır. Bağdaşık bileştirmeli düzlemsel dalga ile görüntüleme, dalga evirme ile görüntüleme gibi farklı birtakım görüntüleme kodları tasarlanmıştır. Dokudan gelen sinyalleri temizlemek ve mikrobaloncukları tespit edebilmek amacıyla görüntüler arası fark alma algoritması ve tekil değer ayrıştırma filtresi uygulanmıştır. Ultrason görüntüleme sistemi, farklı görüntüleme modaliteleri için nokta yayılma fonksiyonu (PSF) çıkarılarak yanal ve eksenel çözünürlük açısından karakterize edildi. Ayrıca, akustik radyasyon kuvveti (ARF), MB'leri kılcal borunun alt duvarına yönlendirmek için ultra hızlı ultrason görüntüleme ile birleştirildi. Farklı voltaj değerleri, akış hızları ve açı sayısının kullanılması sonucu elde edilen veriler tespit edilen mikrobaloncuk sayısı ve birtakım nitelik ölçütleri olan kontrast-doku oranı (CTR), kontrast-gürültü oranı (CNR) doğrultusunda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ultrasound imaging provides noninvasive, safe and real-time visualization for soft tissues. Ultrasound contrast agents have been used to improve imaging performance by enhancing echo signals for diagnostic and therapeutic purposes. Plane wave imaging started a new era on ultrasound imaging due to providing high frame rate acquisitions, which enabled ultrasound imaging well below the diffraction limit. In this thesis, super resolution ultrasound imaging technique was investigated by localizing individual microbubbles (MBs) in a capillary tube. The programmable Verasonics Research System with a 128-element linear transducer array was used to conduct experiments. Different sequences were developed and their performance were evaluated in imaging experiments of coherent compounding plane wave imaging (CPCW) and pulse inversion (PI) with compounding angles. For removing tissue signals and detecting MBs; differential imaging (DI), PI and singular value decomposition (SVD) filtering techniques were implemented successfully. Ultrasound imaging system was characterized in terms of lateral and axial resolution by extracting point spread function (PSF) for different imaging modalities. Furthermore, acoustic radiation force (ARF) was combined with ultrafast ultrasound imaging in order to direct MBs towards the bottom wall of the capillary tube. Effect of using different transmit voltages, flow rates and number of angles was evaluated in terms of via image quality metrics such as contrast to tissue ratio (CTR), contrast to noise ratio (CNR).