Gelişimsel dil bozukluğu olan ve olmayan 6.0 – 8.0 yaş çocuklarının yönetici işlevlerinin karşılaştırılması
Comparison of executive functions of children aged 6.0 – 8.0 with and without developmental language disorder
- Tez No: 715686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Dil Bozukluğu, Yönetici İşlevler, Zeka, Dil Gelişimi
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada gelişimsel dil bozukluğu olan ve olmayan çocukların yönetici işlevleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca gelişimsel dil bozukluğu olan ve olmayan çocukların yönetici işlev becerileri ile dil becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Tekirdağ / Saray ilçesinde bulunan 6-8 yaşlarındaki dil gelişimi yaş normlarına uygun olan 20 çocuk ile gelişimsel dil bozukluğu tanısı almış 20 çocuk olmak üzere toplamda 40 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmaya dahil etme amacıyla kullanılan TONI-4 Zeka Testi uygulanmıştır. Uygulanan test sonucunda normal zekaya sahip olan çocuklar araştırmaya dahil edilmiştir. Örneklem grubunun dil gelişiminin güçlü ve zayıf yönlerini ölçebilmek için Türkçe Okul Çağı Dil Gelişimi Testi ile yönetici işlev becerilerini ölçebilmek için Yönetici İşlev Davranışlarını Derecelendirme Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 26 Windows paket programı kullanılmıştır. Gruplar arası farklılıkların incelenmesinde verilerin normal dağılması durumunda“t-testi”kullanılmıştır. Verilerin normal dağılmadığı durumda ise“Mann-Withney U”testi kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki ilişkileri incelemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların yönetici işlev becerilerinin, dil gelişimi yaş normlarına uygun olan çocuklara göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Resim-Sözcük Dağarcığı ile Duygusal Kontrol, Kaydırma, Ketleme, Davranım Düzenleme Göstergesi, Planlama/Örgütleme, Çalışma Belleği, Başlatma, Üst-biliş Göstergesi ve yönetici işlev toplam puan arasında pozitif yönde korelasyon, İlişkili Sözcük Dağarcığı ile Kaydırma, Ketleme, Davranım Düzenleme Göstergesi, Planlama/Örgütleme ve Malzeme Örgütleme arasında negatif yönde korelasyon, Sözcük Betimleme ile Kaydırma, Ketleme, Davranım Düzenleme Göstergesi ve İzleme arasında negatif yönde korelasyon belirlenmiştir. Ayrıca Sözcük Ayırt Etme ile Çalışma Belleği, Organize Etme ile Malzeme Örgütleme, Konuşma ile İzleme arasında negatif yönde korelasyon belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the executive functions of children with and without developmental language disorder will be compared. However, the relationship between executive function skills and language skills of children with and without developmental language disorder will be examined. The sample of the study consists of 40 children in total in Saray/Tekirdağ. 20 of whom are 6-8 years old, suitable for language development age norms, and the other 20 children are with a diagnosis of developmental language disorder. The TONI-4 Intelligence Test, which was used for inclusion in the research, was applied. As a result of the test applied, children who did not have normal intelligence were included in the study. The Turkish School Age Language Development Test was applied to measure the strengths and weaknesses of the language development of the sample group, and the Executive Function Behaviors Rating Scale was applied to measure the executive function skills. SPSS 26 Windows package program was used for data analysisIn the analysis of the differences between the groups, the“t-test”test were used in case the data were normally distributed. In case where the data were not normally distributed, the“Mann- Withney U”and“Kruskal-Wallis”tests were used. Pearson correlation analysis was used to examine the relationships between variables in the study. As a result of the research, it was determined that the executive function skills of children with developmental language disorders were lower than those of children whose language development was appropriate for age norms. Positive correlation between Picture-Vocabulary and Emotional Control, Shifting, Inhibition, DDG Behavior Regulation Indicator, Planning/Organization, Working Memory, Initiation, Metacognition Indicator and executive function total score; Shifting with Associated Vocabulary, Inhibition, Behavior Regulation Indicator, Planning/Organization and Material Organizing were negatively correlated, while Word Description and Shifting, Inhibition, Behavior Arrangement Indicator and Monitoring were negatively correlated. However, a negative correlation was determined between Word Discrimination and Working Memory, Organizing and Material Organizing, Speech and Monitoring. KeyWords: Developmental Language Disorder, ExecutiveFunctions, Intelligence, Language Development.