Zihinsel yetersizliği olan öğrencilere işlevsel okuma becerilerinin kazandırılmasında tablet bilgisayar ile sunulan Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisinin etkisi
The effect of the Edmark Reading Program Functional Words Series offered with tablet computer on achieving functional reading skills to students with mental disability
- Tez No: 715794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ATBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tablet bilgisayarla öğretim, Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisi, işlevsel okuma, zihinsel yetersizliği olan öğrenciler, özel eğitim, Teaching with a tablet computer, Edmark Reading Program Functional Words Series, functional reading, students with intellectual disabilities, special education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmada, lise kademesinde orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan üç öğrenciye işlevsel okuma becerilerinin kazandırılmasında tablet bilgisayarla sunulan Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisi'nin etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın deseni tek denekli araştırma modellerinden, denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modelidir. Araştırmanın bağımlı değişkeni; işlevsel okuma becerisidir. Bağımsız değişkeni ise tablet bilgisayar aracılığı ile sunulan Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisi'dir. Araştırmanın katılımcıları orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan üç erkek öğrencidir. Araştırmanın deney süreci başlama düzeyi, Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisi'nin uygulanması izleme ve genelleme aşamalarından oluşmuştur. Araştırmada elde edilen veriler grafiksel olarak analiz edilerek ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, tablet bilgisayarla sınulan Edmark Okuma Programı İşlevsel Kelimeler Serisi'nin orta düzeyde zihin yetersizliği olan öğrencinin işlevsel okuma becerisini kazanmasında etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca araştırmanın katılımcıları öğretimi yapılan 10 hedef kelimeyi öğretim ortamı dışında, gerçek ortamında da genelleyebilmişler ve öğretimden bir ve üç hafta sonra da okumayı sürdürebilmişlerdir. Araştırmanın sosyal geçerliğini belirlemek amacıyla yapılan görüşmelerde ebeveynlerin ve öğretmenlerin ve katılımcı öğrencilerin tablet bilgisayar aracılığı ile sunulan programa yönelik olumlu görüş bildirdikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the Edmark Reading Program Functional Words Series, which is presented with a tablet computer, on the acquisition of functional reading skills to three high school students with moderate intellectual disabilities. The design of the study is a multiple probe model with inter-subject probe phase, which is one of the single-subject research models. The dependent variable of the study; functional reading skill. Its independent variable is the Edmark Reading Program Functional Words Series offered via a tablet computer. The participants of the study are three male students with moderate intellectual disability. The starting level of the experimental process of the research, the implementation of the Edmark Reading Program Functional Words Series consisted of monitoring and generalization stages. The data obtained in the research were analyzed and interpreted graphically. As a result of the research, it was found that the Edmark Reading Program Functional Words Series, which was tested with a tablet computer, was effective in acquiring functional reading skills of students with moderate intellectual disability. In addition, the participants of the research were able to generalize the 10 target words that were taught in the real environment as well as in the teaching environment, and they were able to continue reading one and three weeks after the teaching. In the interviews conducted to determine the social validity of the research, it was found that parents, teachers and participant students expressed positive opinions about the program offered via tablet computer.