Kambiyo senetlerinde sahtecilik
Forgery in bills of exchange
  1. Tez No: 715808
  2. Yazar: EREN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belge, sahtecilik, sahte belge, kambiyo senedi, Türk Ceza Kanunu, Document, forgery, forged document, bill of exchange, Turkish Penal Code
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kambiyo senetleri, ticari hayatta kişiler tarafından yaygın olarak kullanılan belgelerdir. Nitelikleri itibariyle bir tedavül aracı olarak ekonomik düzen içerisinde yer alırlar. Hamiline sağladıkları kolaylıklar dolayısıyla kambiyo senetlerinde sahteciliklere sıkça rastlanılmaktadır. Kambiyo senetlerinde sahtecilik, kamu güvenini zedelediğinden bu fiilleri cezalandırmak bir zorunluluktur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) kambiyo senetlerinde sahteciliği cezalandıran hususi bir suç tipi bulunmamaktadır. Kambiyo senetlerinde sahtecilik fiilleri, belgede sahtecilik suçlarıyla cezalandırılır. Failin işlediği suç, suçun konusu olan senedin niteliğine bağlı olarak belirlenecektir. Öğreti ve uygulamadaki önemine rağmen kambiyo senetlerinde sahtecilik kapsamlı bir şekilde inceleme konusu yapılmamıştır. Bununla birlikte kambiyo senetlerinde sahteciliği diğer suça konu belgelerden ayıran pek çok husus bulunmaktadır. Bu sebeple çalışmamızda kambiyo senetlerinde sahteciliği temel alarak detaylı bir şekilde ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Bills of exchange are documents widely used by individuals in commercial life. They are included in the economic order as a means of circulation in terms of their qualifications. Due to convenience they provide to the bearer, forged bills of exchange are frequently encountered. Since forgery acts in the bills of exchange undermine the public trust in the society, it is a necessity to punish these acts. In the Turkish Penal Code No. 5237, there is no specific type of crime that penalizes forgery in bills of exchange. Acts of forgery in bills of exchange are punished with crimes of forgery of document. The crime committed by the perpetrator will be determined depending on the nature of the instrument that is subject to the crime. Despite its importance in doctrine and legal practice forgery in bills of exchange has not been thoroughly studied. However, there are many aspects that distinguishing forgery in bills of exchange from other forged documents. For his reason, we tried to reveal the forgery in bills of exchange in detail in our study.