IVF tedavilerinde erkek faktörü şiddetinin etkileri
The effects of male factor intensity in IVF treatments
- Tez No: 715817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: İn vitro fertilizasyon, azospermi, normozoospermi, oligospermi, erkek faktör
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
IVF TEDAVİLERİNDE ERKEK FAKTÖRÜ ŞİDDETİNİN ETKİLERİ GİRİŞ VE AMAÇ: Yaptığımız çalışmada; sperm sayısı 15 milyon/ml olan oligospermik, sperm sayı, normal kriterler içerisinde olan normospermik, ejakülatında sperm elde edilemeyen (azospermi) fakat TESE ile sperm elde edilmiş hastalarımızın IVF başarısı üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçlandık. Ayrıca hastaları araştırırken; hasta grubunun fertilizasyon, embriyo gelişimi gibi önemli parametreleri ile beraber gebelik sonuçları değerlendirildi. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Bu amaçla, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Tüp Bebek Merkezindeki hasta dosyalarını kullanarak retrospektif bir çalışma yaptık. Çocuk sahibi olamama nedeniyle merkeze gelen çiftlerimizden erkek faktörü endikasyonu olan hastaları araştırırken; hasta grubunun fertilizasyon, embriyo gelişimi gibi önemli parametreleri ile beraber gebelik sonuçları değerlendirildi. Karşılaştırma yapılırken kadın ve erkek hastanın yaşı, endikasyon durumları ve gebelik sonucu gibi parametreler incelendi ve hasta verileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmamızda grupları karşılaştırmak için total oosit sayıları, MII oosit sayıları, fertilize olmuş yumurta sayısı, beşinci Grade 1 embriyo sayıları ve gebelik oranlarına bakıldı. BULGULAR: Çalışmamızdaki kadın ve erkeklerin yaş ortalaması; kadın ve erkeklerin BMI leri, tedavide kullanılan total gonadotropin miktarları, arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi Çalışmamızda üç farklı erkek infertilitesi görülen hastalarımızdan elde ettiğimiz spermler ile yaptığımız ICSI işlemlerinde, toplam oosit sayısı, MII evresindeki oosit sayısı, fertilize olan oosit sayısı, 5.gün kaliteli embriyo sayıları ile ilgili karşılaştırmalar yapıldı. Üç grup arasında toplanan oosit, MII oosit sayıları arasında fark görülmedi. Fertilize oosit sayıları, 5.gün iyi kalite embriyo sayıları arasında Normozoospermi grubu anlamlı farklar görüldü. Çalışmamızda erkek faktörüne bağlı infertil olan çiftlerde gebelik oranları, oligozoospermik grubunda %32,56 TESE grubunda %13,04 ve normozoospermi grubunda ise %35,63 oranında gebelik gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Normozoospermik ve Oligozoospermik gruplar arasında gebelik oranlarına bakıldığında, ikili karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı farklar görülmedi. Ancak Normozoospermi ve Oligozoospermi gruplarının TESE grubu ile yapılan ikili karşılaştırmalarda her iki grubun TESE grubuna göre daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek gebelik oranlarına sahip oldukları görüldü. SONUÇ: Erkek endikasyonun IVF başarısına etkilerini araştırmak amacıyla yapılan bu retrospektif çalışmamızda gruplar arasında gebelik oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF MALE FACTOR INTENSITY IN IVF TREATMENTS INTRODUCTION AND AİM: In our study; We aimed to compare the effects on IVF success of our patients who are oligospermic with a sperm count of 15 million/ml, normospermic within the normal criteria, who cannot obtain sperm in their ejaculate (azoospermia), but whose sperm were obtained by TESE. In addition, while investigating patients; pregnancy results were evaluated together with important parameters such as fertilization and embryo development of the patient group. MATERIALS VE METHODS: For this purpose, we conducted a retrospective study using the patient files at Sakarya University Training And Research Hospital, Infertility Center. While investigating patients with male factor indication among our couples who came to the center due to inability to have children, pregnancy results were evaluated together with important parameters such as fertilization and embryo development of the patient group. While making the comparison, parameters such as the age, indication status and pregnancy outcome of the female and male patients were examined and the patient data were evaluated statistically. In our study, total oocyte counts, MII oocyte counts, fertilized eggs, fifth Grade 1 embryo counts and preg,nancy rates were evaluated to compare the groups. RESULTS: There was no statistical difference between the total oocyte and MII oocyte event collected in ICSI two groups with aged sperm from patients from two different male infertility patients. Fertilized oocyte stolen, good quality embryo sample on the 5th day Normozoospermia class differed. Depending on our male factor, 13.04% and Normozoospermia were used in the staff working in infertile couples. According to the comparisons made between the three groups, there are differences in meaning as objects. No difference was found between Normozoospermia and similarigozoospermia in pairwise comparisons between the groups. However, Normozoospermia and Oligozoospermia group are the observations of a team whose two groups are higher with TESE training in pairwise comparisons of the TESE group. CONCLUSION: In this retrospective study, which was conducted to investigate the effects of male indication on IVF success, statistically significant differences were found between the groups in pregnancy rates. KEYWORDS: In vitro fertilization, azoospermia, normozospermia, oligospermia, male factor